Ministarstvo dalo suglasnost na kredit za HNK Šibenik: ‘Sada se napokon možemo okrenuti budućnosti’

Ono čemu su se već duže vrijeme nadali na Šubićevcu napokon se dogodilo. Naime, Ministarstvo financija dalo je suglasnost za realizaciju kredita za HNK Šibenik, a koji praktički znači spas za šibenskog nogometnog drugoligaša, koji je ovime dobio dodatni vjetar u leđa u pohodu na prvu ligu.

Podsjetimo, kredit čiji je jamac Grad Šibenik iznosi 5,8 milijuna kuna, uz godišnju kamatnu stopu od 3,95 posto.

On će poslužiti za pokrivanje starih dugova, prije svega za plaćanje poreznog duga prema drugom mirovinskom stupu (oko 4,8 milijuna kuna).

– Istina, ali tu su i stara dugovanja prema igračima, zaposlenicima, dobavljačima, tako da ćemo pokušati te sredstva što bolje rasporediti. Stari dugovi kluba ukupno su nešto veći od iznosa kredita, ali najvažnije je da ih počnemo rješavati, da malo po malo dođemo na pozitivnu nulu – kazao nam je Ivo Krečak, član uprave HNK Šibenik, dodajući kako bi novci na klupskom računu mogli biti već danas, najkasnije u ponedjeljak. S tim da će dio sredstva, istaknuo je Krečak,  ostati kao depozit ‘dok se stvari ne počnu rješavati’.

nk ivo krecak3

U svakom slučaju, u klubu su odahnuli.

– Sada se napokon možemo orijentirati na budućnost, a ne stalno se osvrtati prema nazad. S tekućim financijama smo se manje – više solidno nosili, ali ti stari dugovi uvijek su nam bili veliko breme, nismo se mogli u potpunosti koncentrirati na aktualna događanja. Oni su bili razlog i zašto smo ostali bez nekih igrača, a tu je bilo i pitanje dobivanje prvoligaške licence. Vjerujem kako će podmirivanje starih dugovanja privući neke nove ulagače u klub – kazao je Krečak.

Inače, otplata kredita predviđena je u 12 jednakih mjesečnih rata, pa se puno buke diglo oko toga hoće li klub moći vraćati taj kredit ili će sve pasti na leđa poreznih obveznika.

– Vjerujem da ćemo moći vraćati kredit, jer, kako sam kazao, tekuće obveze uspijevamo podmiriti. U svakom slučaju, trebat ćemo sjesti s vjerovnicima i pronaći najbolji model za podmirenje dugova, pametno raspodijeliti sredstva – zaključio je Ivo Krečak.

Kao osiguranje u slučaju da klub ne bude mogao vraćati kredit, Grad je s HNK Šibenikom potpisao ugovor prema kojem mu u sljedećih pet godina pripada 30 posto od svakog prihoda kluba, dakle, uključujući i prihode od potencijalnih transfera. Podsjećamo, sličan takav ugovor potpisali su i Grad Split i Hajduk kada je klub s Poljuda podigao kredit.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.