Puno je upitnika

Nadamo se da se Šibeniku neće dogoditi što i nizozemskom CamburuuFoto: Milan Balaban
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nogometni tereni u Hrvatskoj i dalje miruju i veliko je pitanje što će biti s aktualnom sezonom. U Nizozemskoj su odlučili stati na kraj toj neizvjesnosti pa je odlukom tamošnjeg saveza prvenstvo definitivno prekinuto, devet kola prije kraja. Što znači da je Ajax sa 56 osvojenih bodova završio na prvom mjestu, dok je AZ Alkmar, s istim brojem bodova, ali i slabijom gol-razlikom, završio kao drugi. Ajax je time izborio play off Lige prvaka, dok će AZ svoj put u elitnom europskom klupskom natjecanju početi u drugom pretkolu. Ono što je zanimljivo, jest da nitko neće ni ispasti niti ući u prvu ligu. Takvom odlukom najoštećeniji je Camburu, koji je s  velikih 11 bodova prednosti pred trećeplasiranim ekipom držao vrh u drugoj ligi i jednom nogom već bio u Eredivisiji.

– Ovo je najveća sramota u povijesti nizozemskog sporta. Uefa je apelirala da se plasman odredi sportski, a ako je ovo sportski, onda ja više ne znam što je sport. Otkažite onda sve, pa i plasman u Ligu prvaka, a ovako je Ajax najbolje prošao samo zbog bolje gol-razlike. To nije pošteno – izjavio je trener Camburuua Henk de Jong.

Nadamo se da se nizozemski scenariji neće dogoditi u Hrvatskoj. Naime, u tom slučaju najveći gubitnik bio bi Šibenik, koji čvrsto drži prvo mjesto u 2.HNL, s osam bodova više od pratnje. Sve ono što je ove sezone naporno gradio, mogao bi mu srušiti COVID-19. Ali, ponavljamo, nadamo se i vjerujemo kako se to neće dogoditi i da će narančasti izboriti povratak u 1.HNL, na ovaj ili onaj način.

Inače, HNS je osnovao radnu skupinu čiji je cilj pripremiti i usmjeriti klubove za postupni povratak uobičajenom ritmu treninga i utakmica uz prikladne mjere zaštite zdravlja igrača i svih drugih aktera u nogometu. Radna skupina će sve preporuke i smjernice razviti u suradnji s predstavnicima Stožera civilne zaštite kako bi osigurala da će treninzi i utakmice biti održani uz najmanji mogući rizik za širenje virusa. Prvi planirani korak u pripremi za nastavak sezone jest omogućiti treninge u malim skupinama do pet igrača, a radna skupina uskoro će održati i video konferenciju s medicinskim i tehničkim predstavnicima klubova HT Prve lige kako bi klubovima prenijeli detaljne upute za organizaciju treninga uz minimalne mogućnosti zaraze. Dakle, 2.HNL se ne spominje. Valja, međutim, podsjetiti da je HNS nedavno usvojio izmjene kalendara natjecanja u 1. i 2. HNL te Hrvatskom kupu, te predstavio tri opcije za nastavak prvenstva. Prva od njih, ona da se sezona nastavi 16. svibnja, već je otpala, ostale su još dvije. Sljedeći predviđeni datum je 30. svibnja, a propadne li i ta opcija, ostaje još samo 13. lipnja, kao krajni rok kada bi se prvenstvo moglo nastaviti. Valja naglasiti i kako je Vlade RH ovih dana donijela odluku prema kojom se od 27. travnja dopušta, uz zadržavanje mjera najviših higijenskih standarda i društvene odvojenosti, održavanje treninga sportaša 1. i 2. kategorije svih pojedinačnih sportova, kao i ekipnih sportova najvišeg kvalitativnog razreda. Dakle, prema toj odluci, drugoligaši su i dalje na čekanju.


Pratite nas i na društvenim mrežama: