Najvjerniji i najluđi navijači šibenskih klubova: Funcuti danas slave 36. rođendan

Šibenska navijačka skupina ‘Funcuti’ osnovana je na današnji dan prije 36 godina, dan nakon spektakularne treće finalne utakmice košarkaškog prvenstva bivše države između Šibenke i Bosne. Šibenčani su slavili koševima Dražena Petrovića iz slobodnih bacanja nakon isteka vremena, a treba li uopće govoriti da je grad tada gorio.

Sutradan, po političkom nalogu iz Beograda dolazi odluka da se utakmica poništi te da se odigra nova na neutralnom terenu. Uprava i igrači Šibenke odbili su takvu mogućnost u čemu su ih podržali njihovi navijači i pod utjecajem tih događaja nastali su – Funcuti.

Šibenik je, dakako, imao navijanje i prije 10. travnja 1983. godine, ali nije bilo toliko organizirano te navijači nisu imali ime, a Funcuti su slovili za jedne od najluđih i navjernijih navijača iako nisu bili toliko brojni kao neke druge navijačke grupe.

Specifičnost Funcuta je u tome što ne bodre samo košarkaški klub, već i ostale sportske kolektive u Šibeniku, nogomet, vaterpolo, futsal i tako dalje.

Velik broj pripadnika Šibenskih Funcuta sudjelovao je u Domovinskom ratu kao i brojni navijači iz drugih navijačkih skupina. Osamostaljenjem Hrvatske Funcuti postaju možda još jači i bolji nego prije.

Svim Funcutima ma gdje god bili sretan rođendan!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.