Nakon velikog uspjeha reprezentacije lokalni klubovi očekuju veći priljev djece u škole nogometa. Ali ključna je infrastruktura

Benefiti od uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji golemi su. Ne samo sportski, nego i promidžbeni, ekonomski, socijalni. Posljedica te nogometne groznice koja je zavladala u Lijepoj našoj mogla bi biti i povećan upis djece u škole nogometa. Što je jako važno, jer se iz te baze stvaraju neki novi Modrići, Mandžukići, Perišići, Lovreni.

nogomet dica 3

– Više djece veće šansa da netko iskoči. Iz kvantiteta se rađa kvaliteta – ističe Siniša Petrović iz Škole nogometa Joso Bego, koja je poznata upravo po radu s mladim igračima.

Kod njih, kao i kod većine ostalih nogometnih klubova sada je ljetna stanka, pa nema treninga, ali kad krene sezona očekuju veći priljev djece.

sn joso bego 1

– Očekujemo na jesen veći broj upisane djece. To je tako, kada se dogodi neki veliki rezultat poveća se i interes među djecom za taj sport. Recimo, kada je Ivanišević osvojio Wimbledon svi su imali rekete u rukama. Tako je i sada, nogometne lopte vladaju ulicom – veli Petrović, dodajući kako je ipak najvažnije infastruktura. A njima bi, za početak, svakako dobro došlo uređenje travnjaka na igralištu u Zablaću, gdje treniraju djeca iz ‘Žute podmornice’.

sn joso bego 2

Slično govori i Marko Kartelo, sportski direktor NK Vodica, kluba koji također puno ulaže u radu s najmlađima, što se vidi iz njihovih rezultata.

– Kada su hrvatski rukometaši osvajali medalje na velikim natjecanjima, svi su na ulici igrali rukomet. A sada, nakon što je Hrvatska postala nogometni viceprvak svijeta na svakom kantunu djeca igraju nogomet – veli Kartelo.

nogomet dica vd

I u njegovom klub konkretne rezultate te ‘vatrene groznice’ očekuju na jesen.

– Da su kojim slučajem upisi u školu nogometa sada sigurno bi vladalo veliko zanimanje. Ali nadam se i vjerujem da će mlade ta groznica držati i na jesen, kada primamo nove članove – kaže Marko Kartelo.

I u najvećem nogometnom klubu u županiji, HNK Šibeniku, očekuju da će imati koristi od uspjeha nogometne reprezentacije.

– Nogomet je sada in i vjerujem kako će se to osjetiti kad krenemo upisivati nove članove. Mi smo već kod zadnjeg upisa imali veći broj djece, a razlog je uređenje pomoćnog igrališta s umjetnom travom na Šubićevcu. Dakle, važno je da se toj djeci osiguraju i kvalitetni uvjeti za rad – ističe Ivo Šupe, koordinator u Šibenikovoj Školi nogometa.

nogomet dica

Kod njih, u dvije najmlađe kategorije, U9 i U11, kaže, već sada treneira stotinjak djece, a taj bi broj na jesen mogao još više narasti.

– Nadam se da će ovaj velikih uspjeh reprezentacije potaknuti djecu da počnu trenirati nogomet, da ćemo imati dovoljno ‘materijala’ za stvarati nove generacije nogometaša – zaključio je Ivo Šupe.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.