Nives Radić: Savate? Nema problema, idem po svjetski naslov!

Nives Radić još jednom je pokazala koliko je svestrana u ringu. Nema tog borilačkog sporta na kojem ona neće ‘doktorirati’. Toga su očito bili svjesni i u savate savezu kada su odlučili pozvati Šibenčanku da se okuša u tom sportu, i to na najvišoj razini. Naime, proteklog vikenda, u Clermont Ferrandu u Francuskoj, održane su predfinalne borbe svjetskog prvenstva u savateu za seniorke, pa je Hrvatski savate savez uputio posebnu pozivnicu Nives Radić da predstavlja Hrvatsku u kategoriji do 75 kilograma, iako se ona do tada nije borila tim načinom borbe, ali je bila upoznata s pravilima i bitnim detaljima savatea.

 NAJBOLJA OPCIJA

Međutim, vodstvo našeg savate saveza računalo je upravo na Nivesinu raznovrsnost i činjenicu da se Šibenčanka u ringu osjeća kao doma, te ocijenilo kako je upravo ona najbolja opcija za spomenuto natjecanje. I bili su u pravu. Naime, Šibenčanka će se u listopadu boriti za naslov svjetske prvakinje u savateu!

U završnici kvalifikacija u Clermont Ferrandu određeno je kako će se trojka Younsi Wided iz Tunisa, Nina Vehar iz Slovenije i naša Nives Radić boriti po principu svaka sa svakom. Tako je prvo Nives jednoglasnom odlukom sudaca dobila Slovenku, a isto je napravila i Younsi Wided, pa su Hrvatica i Tunižanka izborile finale. Ono je, pak, podijeljeno u dva dijela, točnije u dvije borbe, a prva je odrađena u subotu.

– Iako je Nives u njemu dominirala, uputila više čistih udaraca, suci su je iz neshvatljivih razloga sankcionirali velikim brojem opomena, te na kraju prednost dali Tunižanki – kazao je trener Šibenčanke Damir Lambaša. Međutim, predaje nema. Nives će zaostatak pokušati nadoknaditi u drugom dijelu finala, u borbi koja će se koncem listopada održati u glavnom gradu Kine.

 ODLUKA PADA U PEKINGU

savate nives1x

– Taj će se meč odraditi bez zaštitne opreme, a pobjednica će biti proglašena svjetskom prvakinjom u savateu – objasnio je Lambaša, dodajući kako je natjecanje u Franskoj bilo organizirano na vrlo visokoj razini, te kako je vodstvo Hrvatskog savate saveza bilo zadovoljno nastupom Šibenčanke.

Nives će sada malo staviti po strani savate. Pred njom su trodnevne boksačke pripreme u Mađarskoj (od 21. do 23. lipnja) koje će odraditi s mađarskom reprezentacijom. Naime, u toj će se zemlji krajem lipnja održati prvenstvo zemalja Europske unije u boksu na koje će Nives Radić nastupiti u kategoriji do 75 kilograma. Nakon toga pak počinju izuzetno teške pripreme za svjetsko prvenstvo u low kicku u brazilskom Sao Paolu, te za svjetsko prvenstvo u full contactu u turskoj Antaliji.

 Poznat i kao Francuski boks

Savate, ili kako ga neki zovu Francuski boks, izvorna je francuska borilačka vještina koja datira još iz 17. stoljeća, a specifična je po tome što su natjecatelji odjeveni u triko i na nogama imaju tenisice. Dozvoljen je nokaut i rukom i nogom.

 Pred Leticom i Baljkasom pripreme za EP u fullcontactu 

Pred još dvojicom članova KBK Dalmatino naporne su ljetne pripreme. Naime, juniori Ivan Letica i Roko Baljkas predstavljat će Hrvatsku na predstojećem europskom juniorskom prvenstvu u fullcontactu koje će se održati u poljskom Krakowu. Ivan će nastupati u kategoriji do 63,5 kilograma, a Roko u kategoriji do 86 kilograma.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.