Sportski nomad na dva kotača

Novi život u Novom Mestu: Šibenski junior nije imao uvjete kući pa je odlučio otići preko granice

Prvog dana kolovoza ove godine junior Biciklističkog kluba Fortica 17-godišnji Bruno Paškalin prešao je u najbolji slovenski klub Adria Mobil iz Novog Mesta i do danas ima odvoženih pet utrka u dresu novog kluba, doznajemo u šibenskom biciklističkom klubu. Mladi sportaš u Sloveniju je prešao zbog bitnog boljih uvjeta koji su mu potrebni jer se namjerava profesionalno baviti biciklizmom.

A Brunu već dobro ide jer je u dva tjedna u Novom Mestu u Sloveniji zauzeo odlično četvrto mjesto. Također, proteklu nedjelju u talijanskom Pordenoneu stigao 20. na GP Valli del Natisone, dosta zahtjevnoj utrci dužine 130 kilometara s prosječnom brzinom od 41.60 kilometara na sat.

– Jako sam zadovoljan prelaskom u najbolji slovenski klub, ekipa me je dobro primila i praktično nije bilo potrebe za upoznavanjem jer bicikliste Adrie poznam još od 2015. godine kao konkurente na utrkam, ali i prijatelje. O prelasku u klub iz Novog  Mesta nisam dugo razmišljao te je odluka pala čim sam dobio suglasnost roditelja, a po preporuci  vodstva kluba. Jednostavno su se stvorili, odnosno poklopili uvjeti za nastavak moga napredovanja u biciklizmu, posebno razvoja na taktici i usavršavanju na ekipnom radu. Kako se profesionalno želim baviti biciklizmom, u klubu su rekli da je prelazak najbolji za mene – kazao nam je Bruno.

‘Jednostavno su se stvorili, odnosno poklopili uvjeti za nastavak moga napredovanja u biciklizmu, posebno razvoja na taktici i usavršavanju na ekipnom radu. Kako se profesionalno želim baviti biciklizmom, u klubu su rekli da je prelazak najbolji za mene’

U Forticu se upisao još 2014. godine kroz Školu sigurne vožnje bicikla za djecu školske dobi koja se održavala u Dalmare Centru, u prostoru bivšeg Zimograda.

– Početak je bio težak, zahtijevao je puno odricanja i fokusiranja na pripreme za svakodnevni trening uz obaveze u školi. Odricanje se isplatilo jer sam prošao sve jake utrke po državama  srednje Europe s klubom i cestovnom reprezentacijom čiji sam član i u koju sam redovito pozivan  od 2016. godine – rekao je Bruno.

‘Početak je bio težak, zahtijevao je puno odricanja i fokusiranja na pripreme za svakodnevni trening uz obaveze u školi.’

U klubu Fortica napominju kako se odluka o slanju Bruna u Adriu nametnula iz više razloga, a najvažniji je bio financijske prirode.

– Financijski status kluba je loš, a nije bio ovakav niti kod osnivanja kluba 1999. godine. Vrhunac smo imali od 2004. do 2006. godine s jakom juniorskom ekipom, kad smo imali 68.000 kuna od Grada Šibenika, 8.000 kuna od Županije šibensko-kninske te potporu talijanskog sponzora Giusti- Tommassini koji je pokrivao svu biciklističku opremu i trošak utrka u inozemstvu – ističe tajnik kluba Mile Matić.

Jednostavno, u Bruna je, kaže, uloženo dosta znanja i entuzijazma, da bi sad kad se isprofilirao u iznadprosječnog biciklista kod kojeg ima prostora za daljnji napredak na godišnjoj razini, ostao zakinut za napredovanje.

– Takvo nešto nismo mogli dozvoliti, da on zbog lošeg financijskog stanja  u našem klubu, tako i biciklizma na državnoj razini kao i na lokalnoj, prestane napredovati. Drugi razlog je nedostatak kvalitetne ekipe koja bi Brunu bila na razini za vožnju na utrkama. Da pojasnimo, mountain bike biciklizam je pojedinačni sport, dok cestovni biciklizam spada u ekipne sportove kod kojeg se bez jake, kompletne i taktički uigrane ekipe u pravilu ne može napraviti dobar rezultat na jakim utrkama. Stoga smo odlučili da Bruno ode stepenicu više  u svom usavršavanju s novim jakim klubom Adria Mobil, uz daljnji suport iz Fortice – rekao nam je Matić.

Naposljetku, Brunov novi trener Josip Radakovič poručio je kako je zadovoljan brzinom Brunove prilagodbe, a također ga veseli pokazana odgovornost prema ekipi na proteklih pet utrka kao i zadovoljavajućom razina forme.

– Svakako, vidim važnu ulogu Bruna u jakoj juniorskoj ekipi koju priprema Adria Mobil za 2020. godinu – zaključio je Radakovič.

‘Svakako, vidim važnu ulogu Bruna u jakoj juniorskoj ekipi koju priprema Adria Mobil za 2020. godinu’. zaključio je Radakovič.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.