Od petka do nedjelje međunarodni jedriličarski dvoboji u šibenskoj luci

Šibenik će i ove godine biti prvi grad domaćin u kojem će u petak biti otvoren European match Race Tour, prestižna serija jedriličarskih dvobojskih jedrenja. Šibenik je drugu godinu zaredom domaćin otvaranja, a šibenski ‘Valovci’ sudjelovat će sa dvije posade, najavljeno je na današnjoj konfrenciji za novinare.

– Prije dvije godine smo pričali kako želimo Šibenik ucrtati na svjetsku kartu jedrenja, lani smo bili ponosni prvim domaćinstvom, a danas se to događa i Šibenik je na mapi jedriličarskih destinacija. Ova dvobojska jedrenja obilaze cijelu Europu, od Hrvatske, Crne Gore, Švedske, Danske, Poljske i Italije.Osam posada nam je potvrdilo dolazak i danas kreću službeni treninzi, a sutra počinje i sam rogram, najavio je Teo Piasevoli, sportski direktor Jediličarskog kluba Val i predstavnik Wave sailing centra.

regata1

Pojačanje u organizaciji je i D-Marin Mandalina koji je nabavio još četiri jedrilice čime su Wave sailnig centar i JK Val dobili još bolje uvjete za organizaciju regata na najvećoj svjetskoj razini. Ove godine uz pet hrvatskih posada dolazi jedna danska i dvije slovenske posade. Posadu juniorskih perjanica Vala vodit će Marko Smolić, a veteran će predvoditi Teo Piasevoli.

Dvobojsko jedrenje je vrlo zahtjevna disciplina što i od organizatora, po riječima Denisa Marinova, podpredsjednik Jedriličarskog kluba Val i predsjednik Regatnog odbora, iziskuje poseban napor.

– Ritam tog natjecanja je jako brz i daleko je dinamičnije od ostalih segmenata jedrenja. U petak prvi dan jedrenja počinje u 11 sati, a u subotu i nedjelju prvi će start biti u 10 sati. Jedrit će se svaki dan do zalaska sunca jer je program opsežan i moramo odraditi preko 40 mečeva te polufinale i finale. Planiramo sve odraditi u šibenskoj luci što je moguće bliže rivi kako bi sve približili građanima. U ekstremnim uvjetima nedostatka vjetra u luci može se dogoditi da izađemo pred Jadriju, kako smo morali i prošle godine zadnji dan. Za publiku je prognoza povoljna s dosta sunca, ali nama jedriličarima malo vjetra ne ide u prilog, kazao je Marinov.

marinov

Uz Wave sailing centar, JK Val i Grad Šibenik, jedriličare pokroviteljski podupire i Turistička zajednica Šibenika u kojoj ovo sportsko natjecanje vide i kao turističku i kulturnu manifestaciju.

– U Šibenik nam ovo natjecanje dovodi mlade jedriličare iz cijele Europe u vrijeme kad nema značajnijih događanja u Šibeniku. Šibenik je već postao nautički raj, a ova sportska manifestacija to još više osvješćuje. Turistička zajednica će zato i dalje podupirati ovaj projekt, kazao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenika.

U suradnji Vala i Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku na otvaranju će u petak u 19 sati u Gradskoj vijećnici nastupiti mladi šibenski umjetnici. Sopranistica Andrea Pajić otpjevat će himnu, a još dva djela izvest će violinistica Lana Plančić uz klavirsku pratnju profesorice Kristine Pešić.

regata3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.