‘PAKLENE NARANČE’: Kako je narančasta postala dominantna boja većine šibenskih klubova

Španjolski divovi Barcelona i Real Madrid, grčki Olympiakos i Panathinaikos, turski Galatasaray i Fenerbahce, ruski CSKA, francuski PSG, samo su neki od klubova koji sportske bitke paralelno vode na više terena. U svojim ‘portfeljima’ imaju nogometne, košarkaške, odbojkaške, rukometne, vaterpolske i ine klubove i svi oni bore su u prepoznatljivim klupskim bojama, kao dokaz da pripadaju istoj sportskoj obitelji.

Šibenik nema takvu franšizu, klub koji će pod svojom kapom okupljati sve navedene sportove. Ali, ono što se da primijetiti jest da sve više ovdašnjih klubova nastupa u prepoznatljivim dresovima šibenskih boja.

nk sibenik slaven belupo 271015 16

To nije bio slučaj do prije nekoliko godina. Nogometaši su tako u bivšoj državi uglavnom igrali u crvenim dresovima, da bi se proglašenjem hrvatske nezavisnosti odrekli ‘komunjarske’ boje i prešli na plavu garnituru. U modrim dresovima klub sa Šubićevca igrao je većinu sezona 1.HNL, da bi prije nekoliko godina napokon prešao na narančaste dresove, u kojima nastupa i danas. S tim da su od prošle sezone na njima nalaze i prepoznatljivi šibenski motivi, između ostalog i sv. Mihovil.

gkk alkar 031015 13

Što se tiče Građanskog košarkaškog kluba Šibenik, on je od osnutka u šibenskim, narančasto – crnim bojama, a od ove sezone ‘ponarančastile’ su se i šibenske košarkašice. Dok je glavni sponzor kluba bio Josip Stojanović Jolly, ŽKK Šibenik (tada ŽKK Jolly) igrao je u ‘jollyjevskim’, bijelo – crvenim dresovima. A još prije toga, dok su klub zvao Elemes, dominantna boja bila je plava.

zkk sibenik klaudia perisa

Narančastoj obitelji ove sezone priključili su se i odbojkaši Šibenika 91, a u šibenskim bojama već nekoliko godina bicikliraju i članovi Biciklističkog kluba Faust Vrančić.

odbojkasi dresovi

bbk faust 1

S druge strane, u Crnici su krenuli suprotnim smjerom. Naime, VK Šibenik do prošle je sezone igrao u narančasto – crnim kapicama, da bi osnivanjem VK Solaris na glavama šibenskih vaterpolista osvanule bijelo – plave kapice.

 

 

viktorija obr

U Crnici ipak i dalje stanuje narančasta boja. Zasluga je to vaterpolistica Viktorije.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.