REUMATLON: Trčanjem protiv reume 25. listopada u Šibeniku

Hrvatsko reumatološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora po prvi puta organizira Reumatlon, utrku s ciljem podizanja svijesti o upalnim reumatskim bolestima, njihovoj prevenciji i liječenju te tjelesnoj aktivnosti kao sastavnom dijelu terapije i najboljem načinu očuvanja dobrog zdravlja. Utrka će se održati u Šibeniku, 25. listopada 2014. godine, u sklopu XVI. kongresa Hrvatskog reumatološkog društva (23. – 26. listopada, hotel “Solaris”), a svoju podršku su dali i Hrvatska liga protiv reumatizma te Hrvatski nacionalni odbor “Desetljeće kostiju i zglobova”. Sudionici prvog Reumatlona, koji će se trčati na stazama duljine jednog i pet kilometara ovisno o fizičkoj spremi, bit će osobe oboljele od reumatskih bolesti, liječnici, fizioterapeuti i medicinske sestre. Ovogodišnja utrka neće biti otvorena za širu javnost, no organizatori će već na sljedeći Reumatlon pozvati sve zainteresirane natjecatelje.

– Naše je tijelo stvoreno za kretanje, a ne za sjedalački način života. I dok svi vole kupovati razna pomoćna ljekovita sredstva u ljekarnama, rijetki se kod nas dovoljno bave vježbom i rekreacijom koje će kudikamo uspješnije prevenirati brojne civilizacijske bolesti i produljiti nam kvalitetan život – ističe dr. sc. Miroslav Mayer, internist reumatolog i predsjednik organizacijskog odbora Reumatlona, naglašavajući kako upalne reumatske bolesti nisu nipošto samo još jedna u nizu “staračkih bolesti”; među pacijentima su i mladi ljudi.

Reumatske bolesti su jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice – više od 100 milijuna ljudi u Europi onesposobljeno je za rad te uobičajene dnevne poslove zbog koštane boli koja je i najčešća posljedica ovih bolesti, a i u Hrvatskoj su upravo reumatske bolesti najčešći uzrok kroničnog invaliditeta. Stoga je važno znati da je osobama s reumatskim bolestima dobrobit od vježbanja doista golema, jer im omogućuje da žive s manje bolova, a time i samostalnije.

Više o utrci možete doznati na mrežnoj stranici www.reumatlon.eu, a pozvani ste priključiti se i virtualnoj zajednici na Facebooku (www.facebook.com/reumatlon). Pacijenti, liječnici, fizioterapeuti i medicinske sestre za utrku se mogu prijaviti putem obrasca objavljenog na adresi Reumatlon.eu, najkasnije do 20. listopada.
Više o reumatskim bolestima
Reumatske bolesti su grupa bolesti u kojih dolazi do oštećenja i ograničene funkcije zglobova te okozglobnih struktura. Postoji više od stotinu reumatskih bolesti koje se mogu podijeliti na upalne (primjerice reumatski artritis), degenerativne (osteoartritis) i metaboličke (giht).
Uzroci su različiti, često ostanu i nepoznati, a najčešće ih se povezuje s bakterijskim infekcijama, fizičkim i/ili emocionalnim stresom, nekom pretrpljenom traumom i nepravilnom prehranom.
Najvažniji simptomi i znakovi mišićno – koštane bolesti su bol, zakočenost, oteklina, deformacija, slabost, nestabilnost, smanjena funkcija, umor, depresija i strah, poremećaj spavanja i simptomi sistemskih bolesti vezani za druge organe i organske sustave.
Osim lijekova koji se moraju uzimati pod strogim nadzorom liječnika, pacijenti mogu učiniti mnogo da sami poboljšaju svoje zdravlje te umanje simptome bolesti. Odluka o zdravom načinu života jedini je pravi put koji uključuje raznovrsnu ishranu, puno kretanja i dobro držanje tijela. Svakako treba naglasiti da treba voditi računa o smanjenju prekomjerne tjelesne težine jer debljina opterećuje zglobove.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.