Rikard Marenzi: ‘Grad i Zajednica sportova koriste se inkvizicijskim metodama, prijetnjama i ucjenama’

Moja poruka je poruka šibenskog zajedništva koju inače širim u svom radu. Moja misao vodilja je bila usmjerena na racionalnije korištenje sredstava kojih je ionako u sportu sve manje – uzvratio je gradonačelnik

Burne su reakcije nakon jučerašnjih izjava šibenskog gradonačelnika Željka Burića i predsjednika Zajednice sportova Joška Jurića, a koji su poručili kako u gradskom proračunu nema novca za taštine i sukobe, predloživši ujedinjenje klubova koji se ‘duplaju’ u pojedinim sportovima.

Među onima koji su osjetili potrebu reagirati je i Rikard Marenzi, predsjednik Plivačkog kluba More, koji je poslao otvoreno pismo, a čiji sadržaj prenosimo u cijelosti.

‘Poštovana gospodo g. Burić i g. Jurić

Obraćam vam se s dužnim poštovanjem kao javnim osobama koje stvaraju i utječu na javno mijenje. Naime, ne mogu mirno promatrati, a da ne reagiram na vaše zadnje izjave koje su u najmanju ruku ishitrene i neprofesionalne. Radi se o vašim izjavama na svečanom proglašenju sportaša i primjera radi, navodim izvadak s portala:

Plan je da do kraja godine ujedinimo šibenske klubove, u onim sportovima gdje se klubovi duplaju.  Nismo bogati da možemo imati dva vaterpolska, gimnastičarska i plivačka kluba, premali smo grad za to. Da je zajedništvo najbolje rješenje pokazali su tenisači koji su se prije nekoliko mjeseci udružili u TK Šubićevac – rekao je Jurić koji do kraja godine očekuje da se vodstva klubova dogovore oko ujedinjenja. –

Ili nastavak:

– Ako se klubovi ne dogovore, i Grad i Zajednica sportova mogu odlučiti kome će dati novac, odnosno mogu se opredijeliti koga će financirati. Zagreb je to napravio s košarkom, s Cibonom i Cedevitom – istaknuo je Jurić. –

Ako stvarno želite napraviti promjene, zar nije normalno da prvo razgovarate s klubovima i njihovim predstavnicima, a ne započeti kampanju, praktično s inkvizicijskim metodama prijetnja i ucjena.

Ne možete istim aršinom mjeriti sve slučajeve i nazivati ih ‘taštinom, sukobom karaktera i svaštarenjem’. Nisu u istom slučaju individualni i kolektivni natjecateljski sportovi!

Gospodo, maknite politiku iz sporta!

Imali ste priliku srediti situaciju oko vaterpola na samom početku, ali ste je propustili, da ne kažem i uvjetovali. U onim rijetkim pravilnicima koje ima Zajednica sportova Grada Šibenika, kaže da se klub može financirati ako je najmanje 3 godine njen član. Zašto se niste toga držali, počevši od košarkaških klubova do zadnjeg slučaja vaterpolo kluba Adriatic?  Ili možda sljedeći primjer, hoćete li zatražiti ukidanje ‘dupliranja’- (kako vi zovete ono što drugi zovu različitost u stvaranju i radu) i ujediniti SDD HNK Šibenik i NK Šubićevac kojima ste prošle godine dodijelili 461.000 kn prvom i 394.000kn drugom klubu (da li su to dva kluba?)?

Gospodo, kad ste krenuli u akciju i javno obznanili svoje namjere, da li ste promislili hoćete li napraviti štetu pojedinim klubovima. Hoćete li pokolebati i one rijetke sportske donatore svojim izjavama o jednostranim budućim potezima?

Na kraju dao bih vam savjet: da se Grad Šibenik napokon odredi prema sportu i pojedinim granama u sportu i da se konačno započne financirati sport, a ne klubovi! Odredite kriterijima novac za pojedine grane sporta, a neka klubovi (ako ih ima više) donesu svoje pravilnike-kriterije za unutarnju podjelu, pa će nastati potreba za ujedinjenjem tamo gdje stvarno ta potreba postoji.

Riječi su vam puna hvale za sport i njegovo značenje za Grad Šibenik, ali nisam čuo ono što sport stvarno zaslužuje, kao i grad Šibenik uostalom, a to je da sport može biti jedna od bitnijih odrednica gospodarskog razvoja Grada Šibenika na kojeg će se nasloniti turizam i zdravstvo, zajedno s razvojem novog sveučilišnog centra i energetskog fakulteta. A za to su  potrebna znanja, razne vještine i sposobnosti i na kraju najvažnije: klima koja omogućava sinergiju razvoja. Pravac kojim ste vi naumili daleko je od stvarnih problema u sportu, a time i društvu. Mislim da ponovno propuštate priliku i ‘pucate u prazno.

Vrlo brzo na naš mail stigao je i odgovor gradonačelnika Burića, kojeg također prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani g. Marenzi,

ne ulazeći u to kako se koji klub zove i o kojem je sportu riječ, moja poruka je poruka šibenskog zajedništva koju inače širim u svom radu. Moja misao vodilja je bila usmjerena na racionalnije korištenje sredstava kojih je ionako u sportu sve manje. Dakle, nikome posebno nisam uputio primjedbu, a kamoli da bih se miješao u sport koji ima svoju zajednicu.’

Kako smo kazali, spomenute izjave digle su veliku buru u šibenskim klubovima i bit će zanimljivo pratiti što će se događati sljedećih dana.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.