S.Vranković: ‘Dario je ne samo vrhunski igrač nego i vrhunski momak, on je biser i budućnost reprezentacije’

Ivica Skelin danas je predstavljen kao novi izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije. Splitov trener A vrstu preuzima u nezgodnom trenutku, nakon razočaravajućeg nastupa na Eurobasketu i svega mjesec i pol dana prije početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u koje će Hrvatska s poprilično redizajniranom momčadi. Tim više što Skelin u prvoj fazi kvalifikacija neće moći računati na igrače iz NBA lige i Eurolige. Dakle, morat će se osloniti na igrače iz Premijer lige. Ali, prije nego što je predstavio novog izbornika, predsjednik HKS-a Stojko Vranković imao je potrebu stati u obranu Daria Šarića, koji je glavna tema nakon poraza od Rusije u osminifinala.

– Prije svega kao predsjednik HKS-a, osobno i u ime saveze dao bih potpunu podršku Dariju Šariću jer je Dario prije svega ne samo vrhunski igrač, nego vrhunski momak, veliki profesionalac i on je biser i budućnost naše reprezentacije – kazao je Vranković.

Zahvalio se i dosadašnjem izborniku Aci Petroviću.

– Zahvalio bih mu se na suradnji, na korektnosti. Jučer smo obavili razgovor koji je završio vrlo korektno i sad smo u situaciji da smo morali izabrati novog izbornika što smo i učinili. Htio bih samo pojasniti situaciju oko izbornika, a to je da slijedimo situaciju koju smo započeli. Dakle, svi naši treneri koji su ostvarili zapažene rezultate u hrvatskoj ligi prošle godine su dobili šansu – poručio je Stojko Vranković.

Zašto su se odlučili baš za Ivicu Skelina detaljnije je pojasnio Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta HKS-a.

 – Skelin je od strane Saveza postavljen kao pomoćni trener Aleksandru Petroviću. To je bio nekakav naš projekt da ljudi koji su napravili nešto u nekakvih par godina, da ih se nagradi za njihov rad. S obzirom na situaciju da nam brzo dolaze kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, da nam brzo dolazi taj dan kada moramo odrediti popis igrača, morali smo promptno reagirati. Mislim da je Ivica Skelin čovjek koji je zaslužio šansu. Moramo krenuti u jednom novom smjeru, odnosno generalno mijenjati hrvatsku košarku i od mlađih kategorija stavljati naglasak na trenerski kadar. Razgovarali smo i s Antom Nazorom, međutim prevladalo je mišljenje kako je u ovom trenutku premalo vremena da bi novog čovjeka uvodili u sustav. Mislim da je Skelin s dobrim dijelom igrača upoznat i da će to lakše preuzeti na sebe – kazao je Rađa.

Na koncu je riječ dobio i novi izbornik.

– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da sam baš ja izabran za hrvatskog izbornika. Naravno da shvaćam koja je težina ove uloge i jasno mi je da je još jedna veća obaveza ispred mene. Zadnjih dvanaest godina radim sa seniorskim ekipama, od toga sam jedanaest sezona glavni trener. Zadnje dvije sezone sam u KK Split. Protekle dvije sezone sam bio pomoćnik Aleksandru Petroviću i smatram da smo dobro surađivali. Mislim da nije fer da ja sada pričam što nije bilo u redu jer sam bio Acin suradnik. Što se tiče narednog perioda koji dolazi je jedan period, smatram da je nužna jedna smjena generacija. U svakom slučaju, riječ je o jednoj skupini igrača koja je manje igrala ili nije igrala, oni će sada biti na vratima reprezentacije. Moramo biti realni i shvatiti da na popisu od 24 imena baš neće biti prevelika ‘tuča’. Treba biti realan, shvatiti gdje smo, treba raditi, okrenuti se stvaranju i pokušati uz grupu igrača za koju ste svi sigurni da pripadaju reprezentaciji da pronađemo još jednu grupu od šest-sedam igrača koji mogu s njima igrati. Ne bih sada o imenima, mislim da je fer i korektno da se prije svega raspravi o tome u Savezu – kazao je Ivica Skelin.

(foto: HKS)

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.