Šibenik domaćin jedne od najelitnijih svjetskih jedriličarskih regata

Za manje od mjesec dana, od 18. do 21. svibnja, Šibenik i Hrvatska prvi će puta ugostiti jednu od najelitnijih svjetskih jedriličarskih utrka, regatu klase Farr 40, a kojoj je ime s ponosom dala Dogus grupa, odnosno njena tvrtka D-Marin.

– Novo poglavlje u pozicioniranju Hrvatske na svjetskoj jedriličarskoj karti započet će ‘D-Marin Farr 40 Šibenik Regattom’ koja će, prema dosadašnjim najavama, okupiti deset do petnaest najboljih međunarodnih posada koje će jedriti u vodama oko otoka Zlarina u šibenskom arhipelagu. Probni plov na rasporedu je 17. svibnja u vodama ispred Šibenika, dok će tijekom četiri dana regate, a ovisno o vremenskim uvjetima, jedrilice sudjelovati u maksimalno jedanaest utrka – ističu organizatori.

regata farr 40

Farr 40 regate održavaju se već 18 godina u SAD-u, Australiji, Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj, Danskoj, Dominikanskoj Republici te na Bahamima, a sada će se tom elitnom društvu pridružiti i Hrvatska s dvije utrke koje će se, od ove godine, redovito nalaziti u kalendaru Farr 40 regata.

‘D-Marin Farr 40 Šibenik Regatta’ je, naime, prva od tri regate u sklopu ‘Farr 40 Adriatic Circuit prvenstva 2016’. Uz šibensku, ovaj dio natjecanja obuhvaća i ‘European Championship regatu’ u Anconi koja će se održati u srpnju te ‘D-Marin Farr 40 Zadar Regattu’, koja će se održati u vodama zadarskog akvatorija, od 21. do 24. rujna 2016. godine.

regata farr 3

Podsjetimo, Farr 40 je moderna jedrilica tipa grand-prix koju su dizajnirali Bruce Farr i Russel Bowler iz Farr Yacht Designa, u suradnji s jedriličarskom ikonom Geoffom Stagom. Predstavlja vrhunac u klasi one-design jedrilica za utrke, poštujući stroga pravila kako bi sve jedrilice i njihova težina bili jednaki. Posebnost ove klase jest i činjenica da su vlasnici  ujedno obavezni biti i kapetani svojih jedrilica, dok je broj profesionalnih članova posade strogo ograničen. Upravo zbog takvih propisa, pobjeda u Farr 40 regati ovisi isključivo o znanjima i umješnosti posade da iskoristi i najmanju prednost koju im pružaju vjetar i more.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.