" "
Više

    " "

    SPORTSKA 2017. Košarkaška (kon)fuzija, Bulati na Šubićevcu, veslački prvaci, Tuckovo zlato i – Brico!

     

    Sportska rubrika jedna je od najpopularnijih na Šibenskom portalu, što i ne čudi s obzirom na sjajne sportaše kojima obiluje naša županija. Oni su nam ove godine donijeli puno radosti, činili nas ponosnima i opet pokazali da su najbolji naši ambasadori. Bilo je i onih drugih, ne baš lijepih priča, a u nekim slučajevima pokazalo se kako je sveprisutna politika i te kako upletena u sport, kako u ovaj naš lokalni, tako i u onaj nacionalni.

    U ovom tradicionalnom pregledu sportske godine podsjetit ćemo na događaje koji su po nama obilježili 2017., koji su izazvali najviše reakcija, a onda i kronološki, po mjesecima dati pregled priča, uglavnom onih lijepih. Jer sport je prije svega radost.

    nk-sibenik

    Za početak smo izdvojili pet događaja, odnosno ljudi o kojima se najviše pisalo i pričalo u protekloj godini.  Prva je svakako priča o koja se zavrtjela na proljeće i onda trajala i trajala. Riječ je dakako o priči o fuziji dvaju košarkaških klubova, GKK Šibenika i KK Jollyja, od koje na kraju nije bilo ništa. Najavljivalo se svašta, u jednom se trenutku činilo kako bi stvarno moglo doći do spajanja, a onda je puklo. Josip Stojanović Jolly povukao se iz cijele priče, ne samo od one o fuziji, već općenito iz košarke, pa se KK Jolly JBS ugasio. GKK Šibenik je, pak, nakon ostavke predsjednika Ante Grbca, na pomalo čudnoj skupštini, dobio novu-staru upravu s v.d. predsjednika Bašarom Egemenom na čelu. I manji budžet nego u sezoni 2016./2017. Zbog toga se krenulo u drastično pomlađivanje momčadi. Što se na kraju pokazalo dobrim.

    gkk

    I u nogometu je bilo svega i svačega u godini za nama. Ipak ono što ju je obilježilo jest dolazak na Šubićevac braće Bulat, koji su donijeli neke nove vjetrove te probudili optimizam kod navijača. Koliko je on opravdan, vidjet ćemo. U svakom slučaju, Josip i Ivan vrlo su ambiciozni, pa između ostalog najavljuju povratak u prvu ligu. Još da se navijači vrate na Šubićevac…

    nk sibenik sal

    Jednu od najljepših, ako ne i najljepšu priču u 2017. ispisali su veslači. Krkin dvojac Luka Gojanović-Rakić i Frane Filip Garma okitili su se s kolegama iz hrvatskog četverca naslovom europskih juniorskih prvaka.  Bili su to uistinu dani ponosa i slave za šibensko veslanje.

    frane i luka

    Osoba koja je obilježila proteklu sportsku godinu definitivno je Ivica Tucak. Šibenski trener doveo je naše vaterpoliste do svjetskog zlata i tako prekinuo dominaciju Srbije. Zbog tog poduhvata Tucak i Barakude dobili su brojna priznanja, kako domaća tako i međunarodna. Tucak je, između ostalog, proglašen najboljim vatepolskim trenerom na svijetu, a odlikovala ga je i hrvatska predsjednica.

    ivica tucak

    Još jedna osoba pamtit će 2017. Riječ je o Dini Belakušiću, svestranom šibenskom sportašu koji je u srpnju ispunio svoj sportski san – završio je prestižni triatlon u Frankfurtu, stekao titulu Ironman i zamalo nam srušio portal. Bilaje to, naime, ‘najlajkanija’ sportska priča na Šibenskom portalu, a čestitke Brici stizale su sa svih strana.

    dino belakusic 4

    U nastavku slijedi kronološki pregled najvažnijih događaja po mjesecima.

    Siječanj

    Početak godine, uostalom, kao i mjesece koji su slijedili, obilježile su priče o ulasku stranih ulagača u HNK Šibenik. Pa su se tako spominjali Talijani, Austrijanci, Litvanci, Kinezi…Na koncu je billo po onoj ‘tresla se brda, rodio se miš’. Klub je i dalje uglavnom na ‘gradskoj sisi’.

    hnk sibenik zastava

    Veljača

    Veljača je bila u znaku borilačkih sportova. Pa su tako Nives Radić i Karmela Makelja postale državne prvakinje u full contactu, baš kao i Vodičanin Enriko Krluk koji se okitio naslovom juniorskog prvaka Hrvatske u istoj disciplini. Tog mjeseca na Baldekinu je održan i Final Eight Kupa Krešimira Ćosića na kojem je pobjednički pokal odnijela Cedevita svladavši u finalu Jolly JBS, dok je tadašnji kapetan ‘Vitamina’, Šibenčanin Miro Bilan, proglašen MVP-jem završnog turnira. U veljači je održan i NBA All Star vikend na kojem je sudjelovao i Dario Šarić.

    cedevita jolly 180217 14

    Ožujak

    Razloga za slavlje u ožujku su imali šibenski jedriličari. U Docu su, naime, naliveni temelji novog doma Jedriličarskog kluba Val. U istom mjesecu njihov susjed iz Krke Nino Perišić postao je prvak Hrvatske na ergometru, a Arijan Ademi saznao je da mu je Uefa prepolovila kaznu.

    jk val prostorije 260417 13

    Travanj

    Sjajnu sezonu košarkaši Šibenika okrunili su osvajanjem prvog mjesta u regularnom dijelu domaćeg prvenstva, a pamti se doček koji su im po povratku, u sitnim noćnim satima, priredi Funcuti. Veselje su nam priuštili i mlađi kadeti DOŠK-a koji su osvojili broncu na završnici Prvenstva Hrvatske, a isti uspjeh ostvarile su i kadetkinje ŽKK Vodice. Još jedan Vodičanin po dobru pamti travanj. Duje Ivas postao je, name, juniorski prvak Hrvatske u boksu.

    kk dosk ml kadeti

    Svibanj

    Osim europskog zlata, kojeg su na prvenstvu u Njemačkoj osvojili Luka Gojanović-Rakić i Frane Filip Garma, svibanj ćemo pamtiti i po zlatu kojeg je mladi Toma Mileta osvojio na Prvenstvu Balkana u karateu, po smjeni na klupi ŽKK Šibenika (Stipe Bralić naslijedio Lindu Antić Borak), po još jednoj atraktivnoj automobilističkoj utrci u Skradinu, ali i po ispadanju košarkaša Šibenika u polufinalu doigravanja za prvaka Hrvatske.

    toma mileta 3

    Lipanj

    Plivački klub Šibenik je na državnom prenstvu ponovno pobrao velik broj medalja, a perjanica kluba Lucija Jurković Periša svojoj je bogatoj kolekciji dodala još par naslova prvaka. Istog mjeseca MNK Crnica ostvarila je svoje snove, ušla je u elitni rang hrvatskog futsala, tribunjski bicilist David Jabuka postao je dvostruki prvak Hrvatske, a Dario Šarić je iznenađujuće ostao bez titule rookieja godine u NBA ligi.

    lucija jurkovic perisa 290616 16

    Srpanj

    Veslači Krke i u srpnju su nam priuštili puno veselja donijevši nove medalje s državnog prvenstva. Franko Škugor proživljavao je, pak, najljepše trenutke u svojoj teniskoj karijeri. Naime, u paru s Nikolom Mektićem stigao je do polufinala Wimbledona. To je mjesec i u kojem je Tucak doveo hrvatske vaterpoliste do spomenutog svjetskog zlata. I da, mjesec u kojem je Brico postao Ironman.

    franko skugor

    Kolovoz

    Osim po tome što su nogometni i košarkaški klub dobili nova vodstva, osmi mjesec pamtit ćemo i po četvertom mjestu Luke i Frane na veslačkom Svjetskom prvenstvu (opet s četvercem), kao i po zlatu kojeg je juniorska košarkaška reprezentacija osvojila na Europskom prvenstvu B divizije, a čiji su članovi bili izornik Vladimir Anzulović, igrači Domagoj Šarić i Toni Nakić, a svoj obol je dao i kondicijski trener Krešimir Baljkas.

    zula

    Rujan

    U rujnu je Valovac Roko Copić postao viceprvak Hrvatske u klasi laser, a Borimir Perković imenovan je trenerom HNK Šibenika. Ipak, tih dana u prvom je planu bila košarka, odnosno Eurobasket. Hrvatska je na njemu ciljala medalju, ali su nas Rusi poslali kući već u osmini finala.

    roko copic 2

    Listopad

    U desetom mjesecu krenula je premijerna sezona Šibenske rekreativne košarkaške lige, a osnovan je i futsal klub Funcuta, MNK Šibenik 1983. Listopad ćemo, na žalost, pamtiti i po sukobu Funcuta i Torcide na Starom pazaru, uoči Kup utakmice Šibenik – Hajduk.

    rkk sibaj pozdrav

    Studeni

    Pred kraj godine ponosnima su nas učinili Karmela Makelja koja je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u low kicku, a medalju istog sjaja osvojio je i član Taekwondo kluba DIV Knin Josip Teskera na juniorskom Europskom prvenstvu u taekwondou.

    kickboxing karmela makelja 7 080316

    Prosinac

    Posljednji mjesec u godini također nije manjkao sportskim pričama. Izdvojit ćemo novu berbu medalja (njih 30) Plivačkog kluba Šibenik na zimskom Prvenstvu Hrvatske, kao i održavanje humanitarne All Star utakmice Šibenske rekreativne košarkaške lige na Baldekinu.

    all star sibenik 231217 23

    Iz svega gore da se iščitati kako je iza nas još jedna zanimljiva i uspješna sportska godina. Na žalost, u ovom pregledu nismo mogli pobrojati sve one vrijedne momke i cure koji marljivo treniraju i natječu se, u slavu svog kluba, grada, županije i države. Odbojkaši i odbojkašice, vaterpolisti i vaterpolistice, karataši, ragbijaši, gimnastičari, stolnotenisači, taekwondoisti, powerlifteri, tenisači, biciklisti, hrvači, atletičari, rukometaši… Svima njima želimo da nastave tako, da nas i dalje čine ponosnima. A mi ćemo ih pokušati sve ispratiti.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...