Svi pričaju o subotnjem derbiju, evo što predviđaju poznati košarkaški djelatnici

U subotu ćemo na Baldekinu svjedočiti prvom ovosezonskom srazu gradskih rivala Jolly JBS-a i GKK Šibenika. Derbi će, slažu se svi, biti nikad jači i kvalitetniji, o čemu svjedoči i ljestvica A1 lige. U njega, naime, ulaze s drugog, odnosno prvog mjesta, s identičnim, 8-1 skorom. Stoga ne čudi što cijeli grad, ali i šira košarkaška javnost, priča o toj utakmici i s nestrpljenjem očekuju sudačko podbacivanje. Mi smo, pak, za mišljenje zamolili troje lokalnih košarkaških djelatnika; Lindu Antić Borak, Zorana Kalpića i Miru Kotarca. Postavili smo im tri ista pitanja i dobili zanimljive odgovore.

Tko će izaći kao pobjednik iz derbija?

Linda Antić Borak: Gledala sam i jedne i druge ove sezone i obje ekipe igraju uistinu dobro, nisu slučajno na vrhu ljestvice. Stoga je jako teško prognozirati pobjednika, ali malu prednost dajem Šibeniku, prije svega zbog duže klupe, a čini mi se i da su nešto agresivniji.

Zoran Kalpić: Ekipu Jollyja jako cijenim, ali Šibenik je po meni blagi favorit, prvenstveno zbog podrške koju će imati s tribine, iako je nominalno gost. Blagu prednost dajem im i u visokoj liniji, dok su one vanjske tu negdje. Što se tiče trenera, obje ekipe imaju vrhunske stručnjake, koji rade odličan posao. U svakom slučaju, očekujem jako dobru utakmicu.

Miro Kotarac: Laganu prednost dajem Šibeniku, jer kad su bili i 40 posto slabiji protiv gradskih su rivala išli preko svojih granica, to je ono što se ne može kupiti, istrenirati. Jolly je vrlo ozbiljna ekipa, odlično složena i nije iznenađenje što su tu gdje jesu. Napravili su jako dobar posao pobijedivši Zadar, Cibonu i Cedevitu, bez obzira što su ovi potonji igrali s drugom ekipom. Ulog je velik, zato i očekujem da će na početku i jedni i drugi biti u laganom grču i tko ga se prije oslobodi taj će biti bliže pobjedi, a ponavljam, mislim da će to biti Šibenik.

linda antic borak 250816 5

Koliki je krajnji domet dvaju klubova, mogu li oba završiti među četiri najbolja?

Linda Antić Borak: Ako ovako nastave, vjerujem da bi i Šibenik i Jolly mogli u play off, među četiri. Puno će, jasno, ovisiti hoće li se Cedevita i Cibona konsolidirati s obzirom na njihov gust raspored, odnosno s kakvim će ekipama igrati u nastavku prvenstva. Ali, da, mislim da i jedni i drugi imaju materijala za polufinale.

Zoran Kalpić: Daj Bože da oba kluba budu među četiri. Ali play off je još daleko, rasplet će ovisiti o puno toga, zdravlju, formi, a sigurno će i ABA ligaši ubaciti u brzinu više kako sezona bude odmicala. U svakom slučaju dobro je što se ove sezone ‘zakuvalo’, što su Cedevita i Cibona odlučili razvijati svoje mlade igrače kroz A1 ligu. Volio bih da s tim primjerom povedu i drugi klubovi, pa da, recimo, Šarić, Paić i Nakić imaju što više prilika. Zato žalim što je ukinuto pravilo zaštićenog godišta. Ali, znam da je teško ganjati rezultat i razvijati mlade.

Miro Kotarac: Sve je moguće, ne bih se iznenadio da i Šibenik i Jolly uđu u polufinale. Cedevita, jasno, neće imati konkurenciju za prvo mjesto, dok Cibona, recimo, previše ovisi o jednom igraču, Žižiću. Veselim se ovom šibenskom košarkaškom preporodu, ali samo da ne bude po onoj da ‘cigani plaću kad sunce sija’. Jer, obično iza dobrih vremena dolaze ona loša, u što smo se u ne tako davnoj prošlosti mogli uvjeriti i mi u Šibeniku.

kalpic

Mnogi kažu da nije pitanje hoće li doći do spajanja dvaju klubova, već kada će do toga doći. Slažete li se s tim i kako vi gledate na takvu mogućnost?

Linda Antić Borak: Moj osobni stav je da Šibeniku ne trebaju dva ovako jaka kluba, koji su, praktički poluprivatni, odnosno da je bolje imati jedan klub u kojem bi se koncentrirala kvaliteta i koji bi imao suport svih, koji bi bio vrhunski posložen. Kažem, to je moj stav, dakle ne znači da sam u pravu. Mnogi zaboravljaju da to zapravo nije spajanje, već gašenje jednog kluba, dakle puno je faktora u igri.

Zoran Kalpić: Sve je moguće. Ja kao navijač Šibenika imam jedno mišljenje, a s druge strane svjestan sam i one poslovne logike. A ta logika kaže da bi zajedničko ulaganje, jer su manje više i GKK Šibenik i Jolly privatni klubovi, dovelo do jednog vrlo jakog i stabilnog kluba, i s te strane je spajanje neminovno.

miro kotarac 1

Miro Kotarac: Vjerujem da će kad – tad morati doći do spajanja, jer su financije, odnosno sponzori ti koji sve diktiraju. Druga je stvar kako će navijači sve to prihvatiti, dođe li do toga morat će se njima dosta raditi. Jer košarka se, uostalom, i igra zbog navijača.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.