Svjetski kup Weymouth – Hirovita bura vrtila jedra

Na Svjetskom kupu u Weymouthu u Velikoj Britaniji koji se održava od 10. do 14. lipnja, Tonči Stipanović je nakon prvog dana sedmi u Laseri, Filip Jurišić osamnaesti u istoj disciplini , dok Šime Fantela i Igor Marenić dijele 15. mjestu u 470. Ivan Kljaković Gašpić je 16. u Finnu.

Toliko spominjani novi format Svjetskog kupa sa samo 40 jedrilica u klasi, dakle bez skupina u kvalifikacijama, donio je i brzinu u izvršavanju programa i puno kraće zadržavanje na regatnom polju. Ako vjetra ima ,sve ide dosta brzo. Naravno, treba pričekati još prosvjede, uobičajeni dio procedure oko objave rezultata, no palac gore novom formatu za ekspeditivnost.

 

Od hrvatskih jedriličara najbolje je startao Tonči Stipanović u Laseru, koji doduše nije najzadovoljniji sa svojim devetim i osmim ulazom danas, odnosno sedmim mjestom ukupno.

– Evo nas natrag u Weymouthu nakon tri godine, prvi dan nije bio loš, dobro sam jedrio, izvlačio se dosta kroz drugu stranicu uz vjetar, međutim kao i na Olimpijskim igrama imao sam problema niz vjetar, nisam se dobro snašao na velikom valu, nadam se boljim rezultati idućih dana – kazao nam je Tonči.

Filip Jurišić bio je odličan peti u prvom plovu dana, međutim u drugom tek skroman 33.

– Oba plova sam na prvoj oznaci bio oko sredine flote, u prvom plovu sam se odlično izvukao, dok sam u drugoj napravio jednu krivu procjenu i odjedrio nešto lošije niz vjetar – komentirao je Jurišić.

Prvi je Novozelanđanin Andy Maloney.

 

Šime Fantela i Igor Marenić otvorili su regatu u 470 s 8. i 26. mjestom, ukupno su 15.

– Regatno polje na kojem smo mi jedrili bilo je ispod brda, a puhala je bura. Svakom poznavatelju jedrenja ili meteroloških prilika odmah je jasno koliko je nezahvalno bilo za jedriti danas. U prvom plovu smo sve pogodili, sve promjene smjera vjetra, u drugom smo sve pogriješili, svaki „dric“ nosio nas je još dalje od pozicija u kojima smo se možda mogli izboriti za nešto bolje, baš nismo imali šanse. Vrijeme? Sunce je, pa se ne žalimo, je da jedrimo u najdebljim odijelima, ali dok je sunce nemamo se što žaliti na englesko ljeto – nasmijao se Šime.

Poveli su Amerikanci Mcnay/Hughes.

 

U Finnu Ivan Kljaković Gašpić nalazi se na 16. mjestu. Prvi je Novozelanđanin Andrew Murdoch.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.