Svjetsko prvenstvo po ORC-u u Šibeniku:’ Prvi tjedan u lipnju bit ćemo globalni centar jedrenja’

Šibenik će biti domaćin svjetskog prvenstva u jedrenju, a ponajbolje svjetske jedriličare ugostit će od 31. svibnja, rečeno je danas na konferenciji za novinare uoči velike smotre. Svečano otvaranje regate najavljeno je za 2. lipnja na Trgu Republike, ispred katedrale sv. Jakova.

– Veliki je to sportski događaj, tim više što je to prvi put u povijesti da će Šibenik ili Šibensko-kninska županija biti domaćin nekog svjetskog prvenstva. Zasad imamo prijavljeno 130 brodova, skoro 1.500 natjecatelja, a zajedno sa svom ostalom pratnjom, novinarima, sudcima, članovima obitelji i ostalim zainteresiranima očekujemo više od tri tisuće ljudi prvog tjedna u lipnju. U tom razdoblju Šibenik će zaista biti centar svjetskog jedrenja – kazao je Marin Paić, predsjednik Jedriličarskog kluba Val.

Uz JK ‘Val’ veliku ulogu u organizaciji imala je i Dogus grupa na čelu s izvršnim direktorom D-Marina Burakom Baykanom koji je u Hrvatsku, odnosno Dalmaciju došao 2009. godine.

– Kada govorimo o nautičkom turizmu želim naglasiti da nam je želja ovo područje učiniti snažnom jedriličarskom destinacijom. Regate poput ove su jako važne, podsjetimo, takve vrste nautičkog turizma počele su 80-tih i 90-tih u razvijenijim dijelovima svijeta i u tom smislu cilj nam je da i ova regija postane dio rasporeda međunarodnog jedrenja. Iz tog razloga proteklih godina smo si dali truda da dovedemo svjetsku elitu jedriličara u Šibenik, te smo i imali niz natjecanja takvog tipa. Natjecanje koje nam dolazi je malo drugačije, opsežnije je i ima više javnih elemenata, samim time što uključuje mnogo brodova, mornara i postat će dio zajednice u tom razdoblju. Ugostit ćemo više od tisuću jedriličara, a imat ćemo i barem jednako toliko posjetitelja – istaknuo je Baykan.

Jedriličarski termini možda nisu svima poznati, kao ni samo jedrenje, ali dopredsjednik JK ‘Val’, Denis Marinov, se nada da će se to promijeniti upravo s nadolazećim svjetskim prvenstvom.

– ORC je sustav premjeravanja brodova odnosno njihovo izjednačavanje i vidjet ćete na prvenstvu da su to sve različiti tipovi brodova i taj sustav služi da ih nekako u jednake uvjete. To jedini sustav koji je priznat od strane svjetske federacije, a jako je popularan na cijelom Sredozemlju. Inače bi imali i tisuću brodova, ali je jedina mana što je brodove teško prevesti iz dalekih destinacija zbog strogih logističkih uvjeta. Cijelo prvenstvo je koncipirano kroz devet dana, a sportski dio uzima ih šest, što uključuje osam jedrenja i dva navigacijska jedrenja, jedno od 100 milja 36 sati i jedno od 12 sati – objašnjava Marinov.

Organizatori su rekli i da će prvenstvo pratiti i drugi zanimljivi, popratni sadržaji, ali nisu otkrili što se sve sprema. Organizacija je stoga odgodila i useljenje u nove prostore JK Val.

– Konačno smo uredili prostorije kluba, ali zbog organizacije prvenstva nismo još uselili u njih te ćemo to učiniti nakon što sve prođe – ponosno će Paić.

Da je to događaj od posebnog značaja, složio se i gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, te istaknuo kao je naš akvatorij jedan od najljepših na Jadranu, ako ne i najljepši. S njim se složio i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

– Šibenik tim događajem šalje poruku da je spreman na najveće svjetske organizacije i postaje prava turistička destinacija koja osim kulture i povijesti ima i sportsku ponudu.  Svjetsko prvenstvo zaista je na ponos svih nas i cijele Hrvatske – zaključio je Glavina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.