Više

    Teo Petani – jedan od rijetkih Zadrana kojeg Funcuti vole

     

    Teo Petani jedan je od ključnih igrača GKK Šibenik u premijernoj prvoligaškoj sezoni. Narančasti su prvenstvo otvorili s tri poraza, da bi nakon dolaska zadarskog razigravača momčad ušla u seriju pobjeda, i klub s Baldekina sada ima vrlo realne izglede za plasman u Ligu za prvaka. Petani ne samo da je povezao narančaste redove, već je i veliki motivator, pa ne čudi što je vrlo brzo postao jedan od vođa momčadi. On sam oduševljen je klubom, suigračima, a pogotovo navijačima, a ta je ljubav obostrana. U intervjuu koji slijedi (s Teom smo razgovarali uoči gostovanja kod Kvarnera) playmaker ‘Građana’ priča o tome kako se snašao na Baldekinu, očekivanjima u nastavku prvenstva, planovima za budućnost…

    Uoči tvog dolaska trener Jeronimo Šarin, a nakon tri uvodna prvenstvena poraza, trener Jeronimo Šarin kazao je kako se nada kako ćeš upravo ti biti iskra koja će zapaliti momčad. Bio je u pravu, tvojim dolaskom momčad se jako digla. Dapače, postao si jedan od vođa ekipe?

    – Tako je ispalo. Ali, definitivno godi kada čuješ takvo nešto o sebi. Htio bih se ovom prilikom zahvaliti treneru Šarinu što je imao povjerenje u mene, što mi je pružio mogućnost da uzmem konce igre u svoje ruke. Sve se, hvala Bogu, posložilo na najbolji mogući način. Niz pobjeda podignulo nam je samopouzdanje uz pomoć kojeg smo dobili neke utakmice koje su bile na granici.

    Da, dosta ste utakmica dobili u završnici?

    – Tako je. Upravo o tome i govorim. Imamo vjeru u sebe, ne bojimo se preuzeti rizik, imamo dosta igrača koji su sposobni riješiti takve infarktne završnice. Ali, mislim da se tajna naših dobrih rezultata krije u obrani. Jako smo podigli našu obrambenu igru, a iz te obrane izrodio se i dobar napad. Samo moramo nastaviti tako, u tom slučaju bit ćemo na dobrom putu da napravimo jedan dobar rezultat, a to je ulazak u Ligu za prvaka.

    SUIGRAČI SU ME SJAJNO PRIMILI

    Dojam je kao da si godinama član momčadi. Ekspresno si se prilagodio, vrlo brzo si pohvatao konce, što nije baš jednostavno kad igraš na poziciji playmakera?

    – Zasluga je to mojih suigrača koji su me sjajno prihvatili i  puno mi pomogli u toj prilagodbi. Većinu momaka znao sam od prije. Ili smo igrali zajedno, ili jedni protiv drugih, što je bio olakšavajući faktor. Pokazalo se kako je to bio početak jednog lijepog puta, ostvarili smo lijep niz pobjeda i šteta zbog onog nesretnog poraza u Kupu od Zagreba. Ali ne treba na njega gledati tako tragično, taj poraz ne umanjuje ono što smo napravili ove sezone.

    Prošlu godinu igrao si za Puntamiku, a onda i za Slavonski Brod. Kako je uopće došlo do toga da završiš na Baldekinu?

    – Poklopile su se neke stvari. Ja sam bio bez kluba, Šibenik je imao probleme s pokrivanjem pozicije razigravača, tako da smo se vrlo brzo našli. Dogovorili smo se u pet minuta, a sve ostalo je, kao što se kaže, povijest.

    Pretpostavljamo da se nisi pokajao?

    – Nipošto! Jako mi je lijepo u Šibeniku, klub i navijači živi kao jedno, općenito vlada jedna odlična, pozitivna atmosfera i uistinu uživam što sam dio ove priče.

    Velik si emotivac, a, kažu, i jako dobar motivator? Jesi li i van parketa takav?

    – Nisam, dosta sam smiren tip, ali kad je košarka u pitanju, onda se transformiram. Pobjeda je jedino što se mjeri u sportu, po tome te ljudi mjere i zato dajem cijelog sebe na utakmicama.

    IZVAN TERENA SAM MIRAN

    Svojom srčanošću ‘kupio’ si i Funcute, što je velik uspjeh za jednog Zadranina. Dapače, ti si jedan od rijetkih Zadranina kojeg Funcuti vole?

    – Ha, ha. Drago mi je zbog toga. Očito su prepoznali da ostavljam srce na terenu, da dajem sve od sebe za dres koji nosim. Nije da im podilazim, ali Funcuti su fantastični navijači, fascinantna je njihova vjernost i odanost klubu i stvarno je gušt igrati pred takvim navijačima. Kako je kazao trener, oni su naš prvi, a ne šesti igrač. Bez njih sve ovo ne bi imalo smisla.

    Kakav rasplet očekuješ u nastavku prvenstva?

    – Bit će gusto do zadnjeg kola. Moja je pretpostavka da bismo sa 12 pobjeda bili sigurno u Ligi za prvaka. Međutim, kako sam kazao, neće biti lako, liga je dosta izjednačena. U svakom slučaju treba dobiti sve kući, te uloviti što više bodova na strani. Za sada smo na dobrom putu i vjerujem kako ćemo uhvatiti jednu od prvih pet pozicija koje vode u Ligu za prvaka.

    Primijetio si da između GKK Šibenik i Jollyja vlada veliki rivalitet. Ti si prije nekoliko sezona igrao za ‘Bankare’. Kakva sjećanja te vežu iz tog doba?

    – Jako lijepa, mogu reći samo sve najbolje. Bili su korektni prema meni, a vjerujem i ja prema njima. Korektno smo se i razišli, tako da stvarno nemam zamjerki.

    Do kada te veže ugovor s GKK Šibenik?

    – Nedavno sam potpisao novi ugovor na dvije i pol godine, dakle, nakon što odradim ovu, još ću dvije sezone igrati u narančastom dresu.

    Gdje se vidiš za pet godina?

    – Zašto ne i u Šibeniku, i to, recimo, u NLB ligi. Mislim da ovaj klub ima sve predispozicije postati jedan stabilan NLB ligaš. Ima pametnu klupsku politiku, fantastične navijače, nedostaje samo još prava dvorana kojoj se svi nadamo, a taj bi se projekt mogao realizirati ako bude sinergije između svih zainteresiranih klubova, građana i politike.

    Kako provodiš slobodno vrijeme u Šibeniku?

    – Uglavnom mi se sve vrti oko košarke. Imamo trening i ujutro i popodne, tu su i utakmice, a ono malo slobodno vremena što imam provodim u druženju sa suigračima, uglavnom na kavama. Sve radimo zajedno, tako se gradi momčadski duh. To je još jedan dokaz da smo prava klapa.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Vatrogasci gase nepristupačni teren blizu Mrzle vale, ali...

    Požar koji je izbio oko 20 sati u Žaboriću kod Mrzle vale još nije ugašen, a na terenu je 15 vatrogasaca. - Gašenje ide sporo...

    Restović: Mislim da će dani pred nama donijeti...

    Prema još uvijek privremenim rezultatima sa 35 posto biračkih mjesta u 9. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija 'Rijeke pravde' dobit će tri mandata u Saboru....

    Željko Burić: HDZ je pobjednik izbora, a Andrej...

    Željko Burić, predsjednik županijskog odbora HDZ-a i posljednji na kandidacijskoj listi u Devetoj izbornoj jedinici zadovoljan je prvim rezultatima koji toj stranici daju 8...

    U 9. izbornoj jedinici 7 HDZ-u, 3 SDP-u,...

    Zatvorena su birališta na parlamentarnim izborima, točno u 19 sati objavljene su prve izlazne ankete. HDZ i partneri prema prvim izlaznim anketama su osvojili...

    NAJNOVIJE

    Vatrogasci gase nepristupačni teren blizu Mrzle vale, ali vatra se ne širi

    Požar koji je izbio oko 20 sati u Žaboriću kod Mrzle vale još nije ugašen, a na terenu je 15 vatrogasaca. - Gašenje ide sporo...

    Restović: Mislim da će dani pred nama donijeti dogovor o Vladi bez HDZ-a

    Prema još uvijek privremenim rezultatima sa 35 posto biračkih mjesta u 9. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija 'Rijeke pravde' dobit će tri mandata u Saboru....

    Željko Burić: HDZ je pobjednik izbora, a Andrej Plenković treći će put biti premijer

    Željko Burić, predsjednik županijskog odbora HDZ-a i posljednji na kandidacijskoj listi u Devetoj izbornoj jedinici zadovoljan je prvim rezultatima koji toj stranici daju 8...

    U 9. izbornoj jedinici 7 HDZ-u, 3 SDP-u, Mostu i DP-u po dva mandata

    Zatvorena su birališta na parlamentarnim izborima, točno u 19 sati objavljene su prve izlazne ankete. HDZ i partneri prema prvim izlaznim anketama su osvojili...