Toni Nakić: ‘S Baldekina mogu otići samo uz pravu odštetu za Šibenik’

Među brojnim talentima s Baldekina, Toni Nakić vjerojatno je najveći u proteklih nekoliko godina. Igrač je to kojem predviđaju lijepu košarkašku karijeru, predodređen za igranje na velikoj sceni. Reklo bi se, samo nebo mu je granica. Još nema niti dvadeset godina, i jasno je da je kao i svi mladi igrači još uvijek sklon oscilacijama, ali dobre partije prednjače. Tako ‘zelen’ postao je jedan od nositelja igre GKK Šibenika u protekloj sezoni, kada je on bio ‘pravi’ narančasti su uglavnom pobjeđivali. Sljedeće sezone trebao bi biti još bolji, pa bi njegov ostanak u matičnom klubu bio silan dobitak za trenera Mira Jurića. Ali, kao i ostalim sferama života, novac je taj koji sve kroji i u sportu. U sportu pogotovo. Stoga je upitno hoće li mladi biser, unatoč što mu ugovor istječe za dvije sezone, ostati na Baldekinu. O tome, o sezoni za nama, reprezentaciji i nagradi za najboljeg šibenskog sportaša, popričali smo s Tonijem jedan na jedan.

Kako bi ocijenio proteklu sezonu? Jeste li kao momčad ostvarili maksimum?

– Mislim da je ulazak u četvrfinale doigravanja realan rezultat koji smo ostvarili, s obzirom na velike promjene u rosteru, na našu mladost. Možda smo uz malo sreće mogli biti bolje plasirani u regularnom dijelu, ali sve u svemu možemo biti zadovoljni. Jer, kažem, trebalo je sve to uigrati, posložiti.

Iako si mlad, namijenili su ti ulogu jednog od nositelja momčadi. Jesi to osjetio kao teret ili?

– Bio sam svjestan da ću morati preuzeti više odgovornosti, biti, kao što kažete, jedan od nositelja i trebalo se prilagodit toj novoj ulozi. Tim više jer nisam neki nametljiv tip, koji će uzeti loptu, gurati se. Ali, mislim da sam se dobro prilagodio, da sam pružao dobre partije, a tada smo uglavnom pobjeđivali.

Pripadaš onoj vrsti modernih, svestranih igrača, koji mogu igrati na nekoliko pozicija. Na kojoj se najugodnije osjećaš, na kojoj misliš da možeš najviše pridonijeti momčadi?

– Trojka mi najviše paše. Ne treba se toliko gurati u reketu kao kad si na četvorki, a i veća je mogućnost kreacije, više si na lopti.

Ono što sve zanima jesu tvoji planovi za budućnost, točnije, hoćemo li te i dalje gledati u narančastom dresu?

– Imam još dvije godine ugovora, s tim da u njemu postoji klauzula prema kojoj mogu otići ako dođe neka dobra ponuda, odnosno ako klub dobije pravu odštetu. Tako da je sve otvoreno. Kao i svima želja mi je igrati na što višem nivou, u što jačoj konkurenciji, razvijati se. Zato i igram. Sezona je tek završila, tako da ćemo vidjeti što će biti, hoću li ostati u Šibeniku ili će stići neka ponuda koja će odgovarati svima.

Brigu o tvojoj karijeri vodi jedan od najpoznatijih košarkaških menadžera, Miodrag Miško Ražnatović. Vjerujemo da je lakše kada iza sebe imaš tako iskusne ljude?

– Istina. On je tu da me uputi, da me savjetuje, jer i njemu je u cilju da mi se karijera razvija u pravom smjeru, da donesem pravu odluku.

Priča se da bi ovog ljeta mogao izaći na NBA draft? Je li to realna opcija?

– Mislim da nije realno, to je više neka vrsta marketinškog poteza.

Uostalom, par puta si istaknuo da si veći ljubitelj europske, nego američke, NBA košarke, koja je puno ‘fizičkija’?

– Da, i dalje sam tog stava. Mislim da mi europska košarka više odgovora.

Iza tebe je uspješna reprezentativna sezona. S U20 reprezentacijom osvojio si europsko srebro, a debitirao si i za seniorsku vrstu. Kako vidiš daljnji razvoj svoje reprezentativne karijere?

– Ovo ljeto čeka nas nastup na U20 Europskom prvenstvu u Izraelu. Ambicije su visoke nakon srebra s lanjskog prvenstva. Većina igrača su godinu dana iskusniji, neki jesu otišli jer su bili izlazno godište, ali mislim da opet imamo dobru reprezentaciju. Što se tiče A reprezentacije, kao i svakom sportašu želja mi je igrati za najbolju vrstu. Istina da sam debitirao za seniorsku reprezentaciju, ali to je, stjecajem okolnosti, više bila neka B reprezentacija. Sad je tu novi izbornik, pa ćemo vidjeti kakvi su njegovi planovi.

Proglašen si najboljim sportašem grada Šibenika u 2018. godini. Koliko ti znači to priznanje?

– Dosta. Ta mi je nagrada jako draga jer dolazi od ljudi iz ove naše sredine, koji te najviše poznaju, koji najviše prate tvoje igre, tako da je stvarno motivirajuća.

(foto: ŠP/Milan Balaban/GKK Šibenik/FIBA)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.