Z.BUDIŠA, ČLAN IZVRŠNOG ODBORA HAS-A: Šibenik se naziva sportskim gradom, a nema atletsku stazu

Iako se Šibenik ne može pohvaliti nekom velikom atletskom tradicijom, jedan Šibenčanin ipak ima vrlo važnu ulogu u hrvatskoj atletici. Riječ je o Zdravku Budiši, nekadašnjem srednjoprugašu koji je najveći dio karijere proveo u splitskom ASK-u, a koji je u studenom prošle godine izabran u Izvršni odbor Hrvatskog atletskog saveza, i to kao član zadužen za marketing i financije. Novo vodstvo Saveza, na čelu s predsjednikom s Ivanom Veštićem, ima velike planove za ‘kraljicu sportova’, a Budiša bi vrlo rado i Šibenik ucrtao na hrvatskoj atletskoj karti.

– Šibenik ima veliki atletski potencijal, prije svega zbog svog geografskog položaja. Za početak, bilo bi možda dobro organizirati jednu uličnu utrku, po uzoru na druge gradove. Recimo, u Dubrovniku se održava utrka kroz stari grad, što je odlična turistička promocija. U svijetu je u trendu zdrav način življenja, što su prepoznali i sponzori ali i mediji, a odluči li se Šibenik za takav potez, naravno da bi pomogao i Savez – kaže Budiša, koji šibensku rivijeru, zbog svog geografskog položaja i blage klime, vidi i kao idealno mjesto za zimske pripreme atletičara.

– U Split redovito zimi na pripreme dolaze bacači iz Švedske, Norveške i ostalih skandinavskih zemalja, pa ne vidim zašto se  i Šibenik ne bi poveo tim primjerom. Recimo, po tom pitanju meni je jako zanimljivo igralište u Mandalini, ali tamo nisu u potpunosti riješeni imovinsko – pravni odnosi. Bilo bi to u interesu ovdašnje Turističke zajednice, ali i jedinice lokalne samouprave – ističe Budiša.

 

zdravko budisa2

Ipak, ‘šibenski atletski preporod’ teško je očekivati bez onog osnovnog – atletske staze.

– Šibenik kao grad od pedesetak tisuća stanovnika, koji se naziva sportskim gradom, mora imati atletsku stazu. Imaju je i manje sredine. Volio bih kad bi Grad uložio u izgradnju staze, a Savez bi pomogao u izradi projekata, pripremi dokumentacije te iznalaženju modela financiranja. Financiranje takvog projekta može dolaziti iz više izvora, recimo iz školstva, lokalne zajednice, turizma, te, naravno, iz Europskih fondova – objašnjava Budiša, dodajući kako upravo u razvoju atletske infrastrukture vidi šansu za proširenjem atletske baze i osnivanjem novih klubova.

– Recimo, AK Šibenik orijentiran je na cestovno i planinsko trčanje jer za ostalo jednostavno nemaju uvjete. U Kninu, u AK Sv. Ante, rade odličan posao unatoč skromnim uvjetima, pa im  kao Savez planiramo pomoći u izgradnji barem staze od 100 metara. Nedavno je u Vodicama osnovan i AK Okit, dakle, u našoj županiji postoji interes za atletikom i šteta je ne iskoristiti taj atletski potencijal – smatra Budiša.

Dodaje kako bi veliku ulogu ostvarenju tog potencijala mogle odigrati škole.

– Međunarodna atletska federacija (IAAF) pokrenula je projekt KIDS ATHLETICS za koji posjedujemo licencirane stručnjake. On će se za početak provoditi u manjim atletskim sredinama, odnosno u onima u kojima još ne postoje razvijeni atletski klubovi, pa tako i u Šibeniku, a sve s ciljem promocije ‘kraljice sportova’ među školskom djecom – zaključio je Zdravko Budiša.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.