ŽENA, MAJKA, ŠAMPIONKA: Nives Radić o beogradskom zlatu, jurišima na nove naslove, boksu…

Od trenutka kad smo saznali da će Nives Radić nastupiti na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu u Beogradu, znali smo kako se ta priča završiti. Hrvatskom himnom koja svira u čast Šibenčanke. I bi tako. ‘Kraljica ringa’ još je jednom pokazala zašto je kraljica. Brižna mama izvan borilišta, u ringu se ponovo pretvorila u nepobjedivu lavicu i uzela još jednu svjetsku titulu u kickboxingu (u disciplini low kick). To joj je treća i ne sumnjamo kako će ih biti još.

– Sve te titule jednako su mi drage – priča nam šampionka nekoliko dana nakon što se vratila iz glavnog grada Srbije, – U sve njih uloženo je puno truda i znoja, u sve te borbe davala sam sve od sebe. A to je najvažnije, da daš sve od sebe, jer onda i ako izgubiš znaš da je to zato jer je suparnica bila bolja. –

nradicbra3

Njezini sugrađani jako su se razveselili novom zlatu, što svjedoči i broj ‘lajkova’ na Šibenskom portalu, a o Nivesinom uspjehu za divno čudo izvijestili su i nacionalni mediji.

– Reakcije su stvarno odlične, čestitke stižu sa svih strana, što je još jedan motiv da ustrajem u ovome što radim. Ovog puta sve je bilo medijski jako dobro popraćeno, veliku ulogu u tome odigrao je i facebook, mečevi iz Beograda mogli su se gledati i putem live streaminga, što je svakako dobro za popularizaciju kickboxinga – kaže Nives.

Mi ‘izvana’ bili smo uvjereni da će ‘pasti’ još jedna titula. Je li i ona sama očekivala još jednu zlatnu kolajnu?

– Iskreno, jesam. Uvijek idem po zlato, za to se i pripremamo. Uoči prvenstva vidjeli smo listu borkinja u mojoj kategoriji, pa smo znali što možemo očekivati, kakvu taktiku spremiti. Znali smo da su mi Ruskinja i Poljakinja najveća konkurencija, i bili smo u pravu – odgovara Nives, koja je i Poljakinju Kamilu Balandu u polufinalu, i Ruskinju Irinu Esenkulovu u finalu pobijedila vrlo uvjerljivo, jednoglasnim odlukama sudaca.

Nives Radić

Pitamo je što ima protiv Ruskinja, s obzirom da je Esenkulova bila 13 suparnica iz te velike zemlje koju je Šibenčanka pobijedila na velikim natjecanjima.

– Ha, ha. Nema ništa protiv njih, osim sportskog zadovoljstva kada pobijedim suparnice iz jedne tako velike sportske nacije, iz svjetske kickboxing velesile kao što je Rusija. Nije ni čudo što se stalno borim protiv njih, kada stalno izbacuju nove vrhunske borkinje – objašnjava Nives.

Mi, za razliku od Rusa, eto imamo jednu, ali vrijednu borkinju.

S obzirom da je najnovije zlato osvojeno kod ‘komšija’, zanimalo nas je kakva je bila reakcija beogradske publike.

– Sve je prošlo u najboljem redu. Prvenstvo je bilo vrhunski organizirano i nikakvih problema nismo imali, bez obzira na ove predizborne gluposti u Hrvatskoj. Jedino smo dobili preporuku da izvan dvorane, po gradu, ne šetamo s hrvatskim obilježjima, a čuvala nas je i policija – kaže svjetska prvakinja, koju početkom prosinca čeka obrana još jedne svjetske titule, one u savate boksu.

– Naslov ću braniti u Francuskoj, a par dana prije toga, u Dublinu se odražava drugi dio Svjetskog prvenstva u kickboxingu, gdje bih trebala nastupiti u disciplini full contact. Međutim, s obzirom da je riječ o tehnički zahtjevnijoj disciplini u odnosu na low kick, da zahtijeva i specifičnu vrstu priprema, te da su ta dva natjecanja jako blizu, još važemo da li da nastupim u Dublinu – objašnjava Nives.

nivesradic savate1

S druge strane, njezina karijera u boksu, u kojem je također višestruka prvakinja Hrvatske, naišla je na neočekivanu, birokratsku prepreku. A time je najvjerojatnije raspršen i njezin san o nastupu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

–  Iz Svjetske boksačke federacije tražili su da se odreknem nastupa na kickboxing natjecanjima, što je meni neprihvatljivo. U tom sportu sam dosta uspješna, uostalom kao i u boksu, i zašto da me netko ograničava ako se mogu posvetiti i jednom i drugom? Uostalom, u boksu ima jako malo mečeva, tako da mi borbe u kickboxingu odličnu dođu za održavanje forme. Na žalost, nas sportaše o tome se očito ništa ne pita – zaključila je Nives, žena, majka, šampionka.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.