Zvonko Erak: Na sreću, lobiji nisu uspjeli ‘presuditi’ hrvanju

Sredinom veljače ove godine Međunarodni olimpijski odbor donio je odluku koji je neugodno iznenadila sportski svijet. Naime, s liste sportova Olimpijskih igara 2020. godine izbrisali su – hrvanje. Antički sport, koji je bio na programu starovjekovnih Igara, pao je na temelju procjene nekoliko elemenata, kao što su prihodi od ulaznica, gledanost, globalna popularnost, a sigurno mu nisu pomogla i pomalo nelogična  pravila. Međutim, ovih dana hrvanje je ipak vraćeno u olimpijsku obitelj, pa ćemo ga gledati i na Igrama u Tokiju. MOO odlučio je hrvanju pružiti novu priliku, ali tek nakon što je hrvačka svjetska organizacija unijela nekoliko temeljitih promjena u ovaj sport i nakon što je hrvanje dobilo više glasova od bejzbola (softbola) i skvoša.

‘Pomilovanje’ je, naravno, s oduševljenjem dočekano kod hrvača, ali i kod većine ostalih borilačkih sportova jer je hrvanje zapravo ugrađeno u temelj većine njih, pa između ostalog i u trenutno megapopularnom ultimate fightu.

 ANTIČKI SPORT

– Iskreno, nisam iznenađen što je hrvanje vraćeno na popis olimpijskih sportova. Riječ je o jednom od bazičnih, ali i najstarijih sportova, koji je bio na programu onih antičkih olimpijada i bila bi velika sramota da je uistinu izbrisan s programa Igara – govori Zvonko Erak, trener u Hrvačkom klubu Šibenik.

Pitamo ga zašto je hrvanje uopće i došao u opasnost da bude eliminiran s Olimpijskih igara?

– Zbog raznih lobija koji guraju svoje sportove! Ali, na sreću, nisu uspjeli. Za razliku od nekih drugih sportova, hrvanje je itekako globalno raširen, gotovo u svim zemljama je zastupljen, tako da te priče o nepopularnosti ne stoje. Stoji, pak, kako je trebalo neka pravila modificirati, kako bi gledateljima borbe bile zanimljivije, i to je učinjeno. Da sa razumijemo, nemam ništa ni protiv jednog sporta, svak je lijep na svoj način, ali nije u redu da se hrvanje tako marginalizira – kaže Erak dodajući kako bi se izbacivanje  hrvanja iz olimpijske obitelji itekako osjetilo na daljnji razvoj i popularnost tog sporta.

 PRIPREME ZA VETERANSKI SP

– Olimpijski sportovi dobivaju više novaca od države, a danas bez financija ne možeš ništa. Osim toga, jasno da je djecu lakše zaintrigirati, privući u one sportove koji se vrte na televiziji, pa bi se izbacivanje s Igara vjerojatno vidjelo i na upisu novih članova – kaže trener šibenskih hrvača, koji se ovih dana priprema za predstojeće svjetsko hrvačko prvenstvo za veterane, a koje se u listopadu održava u Sarajevu. Šezdesetogodišnji Erak jedan je od favorita za zlatnu medalju, a što je vidljivo i iz njegovih prijašnjih rezultata s veteranskih prvenstava; 2005. godine u Beogradu je osvojio naslov svjetskog veteranskog prvaka, to je ponovio i 2009. u Poljskoj, da bi lani, u Budimpešti, osvojio svjetsku veteransku broncu.

– Znam koje su moje sposobnosti i, bez lažne skromnosti, mislim da mi osim jednog Rusa, nitko nije ravan, i finale mi ne bi smjelo pobjeći – samouvjeren je Erak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.