Lećevica dobila zeleno svjetlo. Pauk sumnja da se taj projekt više ikako može zaustaviti

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je 26. rujna ove godine lokacijsku dozvolu za izgradnju odlagališta smeća u Lećevici.

Riječ je o projektu Splitsko-dalmatinske županije kojim bi se u Lećevici, tik uz granicu sa Šibensko-kninskom županijom, gradio Centar za gospodarenje otpadom, čemu se protivi lokalno stanovništvo i službene institucije. Skupština Šibensko-kninske županije i Općinsko vijeće Unešića već odavno su izglasali zaključke kojima se protive gradnji Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

lecevica dozvola

– Ovo mi je prva informacija o tomu da je projekt Lećevica došao u tu fazu u kojoj, bojim se, Šibensko-kninska županija više ne može puno napraviti. Mi smo iskoristili sve mogućnosti i opcije koje smo imali na raspolaganju, od donošenja zaključka na Skupštini do žalbi na proceduru i idejno rješenje. Konzultirat ću se s našom pravnom službom, ali mislim da se sada malo toga može napraviti. Mi smo svoje stajalište jasno istaknuli. S tom temom je u veljači i organiziran sastanak svih strana u Šibeniku, zajedno s premijerom Plenkovićem, kazao nam je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

ministar coric zalac dalic buric pauk 050517 10

Stanovnici Zagore, unešićkog kraja ovakvu vijest nisu očekivali i vjerojatno će i kroz institucije, ali i javnim istupima ponovno iskazati svoje neodobravanje projekta za koji tvrde da će onečistiti podzemlje, izvorišta i netaknutu prirodu Zagore.

Izgradnja Centra za splitsko-dalmatinsko smeće planirana je u 14 faza, a posebno je regulirana obveza prikupljanja oborinskih, tehnoloških i procijednih voda koje će se pročišćavati i ponovno koristiti, a sav višak će se cisternama morati odvoziti do najbližeg kanalizacijskog sustava.

U stavci o mjerama zaštite okoliša Ministarstvo graditeljstva poziva se na rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike iz lipnja ove godine po kojem za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici nije potrebno provesti glavnu ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu niti postupak procjene utjecaja na okoliš.

hdz plenkovic potpisivanje 100217 1

 

U veljači ove godine, bivši je ministar Slaven Dobrović nakon sastanka u Šibeniku govorio kako u svakom slučaju treba uvažiti prigovore iz Šibensko-kninske županije uz činjenicu da su Bikarac i Lećevica neobično geografski bliski, na udaljenosti manjoj od 30 kilometara.

-Prerano je za konačnu odluku, ali smo došli u fazu argumentirane rasprave. Moje je mišljenje da u Hrvatskoj moramo i te kako brinuti o tome kako i gdje smjestiti ovakve uređaje. Možda netaknuta priroda, ljuti krš, dakle područje gdje možemo proizvoditi zdravu hranu i koju su naši europski susjedi spremni platiti po visokoj cijeni, možda to nije najbolja pozicija budući da će se greške u ovoj fazi plaćati kroz dugi niz godina, kazao je ministar Dobrović kazao je u veljači tadašnji ministar Dobrović.

Žalba na rješenje o izdavanju lokacijske dozvole nije dopuštena, ali je moguće pokretanje upravnog spora pred Upravnim sudom u Splitu u roku od 30 dana.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXELL

CGO Lećevica prošao popravni: U Splitu vrlo brzo očekuju lokacijsku dozvolu i početak gradnje

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.