ŠIBaj TV! Biskup Rogić u ‘Pulsu’: Život nas vodi uskrsnuću

Šibenski biskup Tomislav Rogić gostovao je u današnjoj emisiji ‘Puls’ na ŠIBaj TV!-u, gdje je između ostalog govorio o dosadašnjem djelovanju u biskupiji otkako je u srpnju 2016. godine održano biskupsko ređenje, Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku koja je nedavno obilježila 10. godišnjicu djelovanja, ali i projektu Civita Sacra odnosno Palača Galbiani: Interpretacijski centar šibenske katedrale te otkrio kolika je zapravo važnost tog projekta za Šibenik i cijelu biskupiju.

– Među inim projektima koje je biskup Ante započeo svakako je najveća Katolička škola čiju smo desetu godišnjicu djelovanja proslavili prošli tjedan. To je doista jedno velebno djelo i konkretan pokazatelj i pomagatelj i obitelji i kršćanskom odgoju, životu kršćanske zajednice i na planu Šibenske biskupije, i da se od tih obitelji čija djeca idu u Katoličku školu, zapravo stvara jedna velika obitelj. Drugi započeti projekt je Palača Galbiani koji je započeo prije godinu i pol dana. Bilo je dvoumljenja, poteškoća ovladati tim projektom i shvatiti što to sve znači, stvoriti ekipu koja će ga nastaviti, i kad smo nakon mjesec i pol dana složili to, onda smo pristali i s 15. rujna 2016. službeno je krenulo. Projekt je zamišljen da traje 30 mjeseci, do 15. ožujka 2019. godine. Sadašnja faza tog velikog projekta Civita Sacra je pri kraju građevinskih radova, preuređenja cijele palače iznutra i izvana, a onda će se na jesen krenuti s opremanjem. Kroz centar će biti predstavljen način kako se gradila šibenska Katedrala, a unutra će biti izložen značajan broj vrijednih, kulturnih crkvenih predmeta – kazao je između ostalog biskup Rogić u emisiji ‘Puls’.

Osvrnuo se i na i dalje aktualnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, ponovivši stav Katoličke crkve u Hrvatskoj, a s obzirom da danas, na Veliki četvrtak, završava korizma, biskup Rogić iznio je i svoje mišljenje o tome ima li među vjernicima prave poniznosti odnosno kajanja.

– Ove dane vjernici Šibenika i Šibenske biskupije doista su se spremali i molitvom klanjanja gdje je najveća naša poniznost pred Bogom, kad dolazimo pokloniti se presvetom oltarskom sakramentu i gdje svaka duša može osjetiti Božju blizinu, ali i svoju grešnost i slabost i potrebu Božje pomoći u svom životu. Zadivljen sam jer je bilo i hladnog vremena, ali po mnogim crkvama lijepi broj vjernika je sudjelovao, dolazio i tu se sačuvao i živi taj duh iskrene pobožnosti Kristovoj patnji i uskrsnuću odnosno spasenju koje je Krist donio – poručio je biskup.

Za kraj je uputio vjernicima prigodnu uskrsnu čestitku.

– Pišući i razmišljajući što vjernicima poručiti, nekako mi je došla ta kratka rečenica i ideja ‘Život nas vodi uskrsnuću’ i ako tako pristupimo svom životu, onda je sve obojano, osvijetljeno posve drugačijim bojama. Čovjek kad ima cilj, kad zna što ga na kraju određenog truda ili muke čeka, onda se u to sav unese i spreman je štošta podnijeti i pretrpiti da bi ostvario cilj. Ako cijeli svoj život gledamo pod vidom Kristova uskrsnuća i nama otvara vrata vječnosti, onda to baca sasvim novo svjetlo na svaki trenutak našeg života, napor, trpljenje i žrtvu – kazao je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Cijeli intervju s biskupom pogledajte u emisiji ‘Puls’ ŠIBaj TV!-a.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.