Zekanović udario po POS-u. Umjesto sušenja drva, na Šipadu bi gradio stanove

Prostor ‘Šipada’ potencijal je za razvoj gradskih sadržaja jer ga ni sada Luka Šibenik ne koristi ni za što osim za deponiranje i sušenje drveta koje se može obavljati bilo gdje drugdje, a izuzimanje tog prostora iz lučkog područja mi predlažemo izgradnju sportskih, poslovnih i stambenih sadržaja, kazao je na konferenciji za novinare, održanoj na plivarici u šibenskoj luci, Hrvoje Zekanović, kandidat Hrasta i HKS-a za gradonačelnika Šibenika.

– Luka Šibenik je podijeljena na nekoliko ukrcajno prekrcajnih terminala, a taj prostor koji mi kolokvijalno zovemo ‘Šipad’ je drvni terminal. Taj se prostor danas neadekvatno koristi. Funkcija tog prostora s obzirom na njegovu lokaciju, u središtu Šibenika uz samo more, nije ono što Šibeniku treba. Šibenska luka danas gotovo uopće nema prekrcaj drva, već skoro sto posto tereta čine rasuti tereti za potrebe kutinske ‘Petrokemije’ većinskog vlasnika Luke Šibenik, kazao je Zekanović.

hrast sipad3

Cijeli prostor Luke Šibenik veličine je oko 170 tisuća četvornih metara što je otprilike jednako veličini prostora TEF-a.

– Luka je nužan sadržaj gradu Šibeniku, ona zapošljava 137 radnika i nitko nije protiv Luke, ali ova mala zona od oko dvadesetak tisuća kvadrata po našem se mišljenju loše koristi. Vlasnički odnosi nisu problem jer je Republika Hrvatska u trenutku proglašenja pomorskog dobra na prostoru čitave Luke Šibenik došla u posjed cijele te zone. Dakle, država Hrvatska može dati pravo građenja na tom prostoru, odnosno koncesiju bilo kome i bilo kada, pojasnio je Zekanović.

Apelirajući na odgovorne da se prostor ‘Šipada’ stavi u neku prikladniju funkciju te predložio da se na izgrade sadržaji koji su već predviđeni GUP-om Šibenika.

hrast sipad4

– U GUP-u je ta zona predviđena za poslovni centar. Mi predlažemo da se u toj zoni, uz poslovni objekt, izgradi sportski sadržaj, poput jedne sportske dvorane, ali zašto u jednom dijelu ne bi bila i stambena zona. Zanimljivo mi je kako sve garniture gradske vlasti kada grade POS-ove stanove grade ih jako daleko. Sada ih grade ispod magistrale u nekoj rupi na neadekvatnoj poziciji za stanovanje, dok najbolje zone prepuštamo sušenju drveta. Zašto Šibenčani ne bi živjeli na najboljim lokacijama u našem gradu, zapitao se Zekanović na kraju plovidbe uz dokove ‘Šipada’.

3

2

4

1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.