220 godina pošte u Šibeniku: Poštaru je trebalo 20 sati do Šibenika

Na uspostavljanje prve javne pošte u Šibeniku, od kada je prošlo točno 220 godina, podsjetio je u u grupi ‘Iz Šibenika si ako…’ Ivica Poljičak.

Kako navodi, prva javna pošta je u Šibeniku uspostavljena je na samom kraju 18. stoljeća: 29. siječnja 1798. godine. Tada je pošta u Šibenik stizala jednom tjedno, četvrtkom ujutro. Ubrzo i dva puta tjedno utorkom i subotom. Obalnom linijom, poštonoša je polazio iz Šibenika u osam sati ujutro, noćio bi u Benkovcu, a u Zadar stizao sutradan. Ne računajući noćenje u Benkovcu, poštonoši je od Šibenika do Zadra, s odmorima, trebalo oko 20 sati. Prvi poštanski ured nalazio se u Prvićkoj ulici, neposredno iza Hotela Jadran, da bi se poslije preselio u kuću ispred Kneževe palače. Kuća je srušena u savezničkom zračnom bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon iseljenja poštanskog ureda tamo je bila kavana ‘Miramar’, a između dva svjetska rata i kavana ‘Istra’.

hzzo 1 stara posta 2

Pošta se preselila u Šupukovu zgradu 1890. godine u kojoj boravila sve do nedavno. To je ‘stara pošta’ kakvom je poznajemo, piše Poljičak. Zgrada je u prvo vrijeme unajmljena, a 1927. godine je otkupljena od njenih vlasnika. U njoj je tada bilo živo. Prave gužve su bile 1980-ih, a tomu nisu razlog pisma niti paketi, nego računi. Računi za telefon, ali i drugi računi, plaćali su se na šalterima u pošti. Kad god bih tijekom radnog vremena ušli u prizemlje zgrade bio je red. U to vrijeme je izgrađena, uz zgradu Sjemeništa, ‘nova pošta’ i to je bio glavnim razlogom zašto je zgrada pošte, preko noći postala ‘stara pošta’. Zanimljivo, ta je zgrada teško stradala u navedenom bombardiranju, točnije 13. prosinca 1943. godine. Među prvima u gradu, obnovljena je početkom 1947. godine.

Nakon živog poštanskog života, dugog više od jednog stoljeća, danas stoji prazna i čeka novog vlasnika. Kao da joj se potrošio smisao po kojoj je pamtimo i još jasno prepoznajemo kao zgradu koju bismo umjesto ‘stara pošta’ slobodno mogli zvati ‘bivša pošta’. Međutim, kako stvari stoje nećemo, jer dio riječi preživi svoje izvorno, negdanje značenje.

stara pošta

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.