I šupljača bolje drži vodu

A je to! Šibenski kolektor kontrolirano ispušta bez kontrole

Jedva 15 litara kiše po četvornom metru u subotu je aktiviralo preljev šibenskog kolektora kod bivšeg Brodoservisa i izazvalo novi ekoincident duž šetnice prema Banju. Još jedno u nizu zagađenja mora otvara pitanje jesmo li trebali biti toliko štedljivi pri odabiru vrste kolektora. Postoji, naime, znatno skuplji kombinirani kolektor kod kojeg se oborinske vode prikupljaju posebnom cijevi, a naš ih miješa s fekalnima pa takve i izbaci na automatskom preljevu!

Silne milijune, europske i hrvatske, utukli smo u još nezavršeni sustav odvodnje s pročišćivačem, kako bi nam more ostalo čisto i onda smo, poput one krave, gurnuli kantu i prolili mlijeko.

E, da je samo mlijeko! Prolijemo mi svako malo hektolitre otpadnih voda u naše plavo more. I sad će oni koji vjeruju u kolektor, skoro kao u to da će i sutra Sunce izaći na istoku, pitati – kako to, kako to?! Vjerojatno tako da se u startu išlo štedjeti pa odabralo jeftiniji sustav.

Kako nam je u rujnu kazao Frane Malenica, direktor šibenskog Vodovoda, kolektor funkcionira kako je i planirano. A planirano je da u njega ide i fekalna i oborinska kanalizacija. I tu je kvaka 22. Dok teče samo fekalna ‘rijeka’ kolektor je podnosi, ali kad padne iole jači pljusak i ponese sve masnoće i nečistoće s ulica u odvodne kanale, pumpe dobiju ‘infarkt’ i otvore se preljevi koji taj fekalno-oborinski mix ispuste u naš mali zaljev. Izlije se ta smeđa, ljepljiva, smrdljiva masa bilo kod Banja, kod mula Krke ili u Vrnaži.

Na takve, planirane, ekocide ne reagira nitko. Za sad. Ispusti u nuždi nisu zaštićeni plutajućim branam i sve što iz njih izađe prepušteno je struji Krke, baš kao nekad kada nije bilo kolektora.

I koliko god direktor Malenica za medije odlučno tvrdio da se na preljevu može pojaviti samo prljava voda, a fekalije nikako, stvarnost ga još odlučnije demantira, a ne idu mu na ruku ni stručni radovi Geotehničkog fakulteta iz Varaždina gdje su lijepo opisali taj naš mješoviti kolektor. Uz to što je, kako pišu u stručnom radu, ‘najjeftinji u pogledu izgradnje’, ‘u sanitarnom i ekološkom pogledu, mješoviti tip odvodnje je nepovoljan zbog preljevnih voda koje u sebi sadrže i dio fekalnih i otpadnih voda’.

Cijevi su tu gdje jesu, duboko pod zemljom, pumpe su takve kakve jesu i već sada su premalog kapaciteta, a samo što nije počela gradnja novog Šibenika na prostoru TEF-a, cijelog naselja u Podsolarskom, a uskoro i novog Zablaća…

Neodoljivo podsjeća na scenarij animiranog filma u kojem Pat i Mat navodno znaju što rade.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.