Uvod u veliki štrajk

Autobusi u Šibeniku u znak prosvjeda ostali na stajalištima 10 minutaFoto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Vozači Autotransporta Šibenik zaustavljanjem na 10 minuta s početkom u 10 sati, priključili su se štrajku kojeg organizira Udruga sindikata vozača i prometnih radnika RH te Sindikat prometa i veza HR diljem Hrvatske.

Točno u 10 sati autobusi na županijskim linijama stali su na 10 minuta uz cestu kako ne bi ometali promet, a na gradskim linijama autobusi su stali jedino ako su u tom trenutku bili na stajalištima, odnosno stanicama.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Podsjetimo, dva sindikata koji organiziraju štrajk oglasili su se prekjučer priopćenjem u kojem napominju kako posljednjih nekoliko mjeseci od premijera Andreja Plenkovića i vladajućih traže povećanje plaća od 10 posto kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika, uvođenje statusa službene osobe za vozače te hitan razgovor s predsjednikom Vlade Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva. Do danas od njih nisu dobili nikakav odgovor, stoga su se odlučili na štrajk.

Ukoliko današnji štrajk ne urodi plodom, novi, još veći, najavljen je za 9. rujna – prvi dan nove školske godine, što bi moglo prouzročiti kaos na cestama. Naime, tada će, poručili su iz vodećih sindikata, krenuti u štrajk na neodređeno vrijeme, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

Inače, glavna prosvjedna ‘povorka’ održana je u Zagrebu gdje je kolona od tridesetak autobusa stala na potezu od zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.