Biolozi haraju Zlarinom: Tjedan dana studenti i mentori radit će inventuru biljnog i životinjskog svijeta

Na Zlarinu će od sutra do 8. svibnja boraviti studenti udruge BIUS s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu u sklopu Istraživačko-edukacijskog projekta: ‘Insula Auri 2019’.

– Zlarin je sa svojih 8,19 četvornih kilometara treći po veličini otok u šibenskom arhipelagu. Mi smo odlučili odat počast starom Rimskom nazivu za naš veličanstveni otok. Inusla Auri je bio antički naziv koji je dobio naseljavanjem rimskih stanovnika. Dakako Zlarin je bio već naseljen i u kameno doba tome svjedoče mnoga i razna arheološka nalazišta iz toga razdoblja – poručuju organizatori projekta.

Taj projekt predstavljaju dvadesetogodišnju tradiciju udruge BIUS, a ove godine su na poziv francuske Udruge Small Island Organization – SMILO, odlučili provesti upravo na Zlarinu. SMILO od 2016. provodi inicijativu etiketiranja Zlarina kao održivog otoka. U tom cilju do sada su provedene brojne aktivnosti, a BIUS će svoj doprinos dati istraživanjem sveukupne bioraznolikosti otoka i okolnog podmorja.

– Cilj istraživanja biti će primarno usmjeren na određivanja ‘nultog stanja’ ekosustava. Studenti će u suradnji sa svojim mentorima i profesorima provesti inventarizaciju biljnog i životinjskog svijeta te kartiranje staništa prema Direktivi o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore i Pravilniku o popisu stanišnih tipova, karti staništa te ugroženim i rijetkim stanišnim tipovima. Uz to posebna pažnja će se obratiti na vrste i staništa za koje je procijenjeno da mogu biti od velikog značaja za daljnje napore u očuvanju bioraznolikosti otoka Zlarina – poručuju organizatori.

Bitan dio ovog projekta je i edukacija učenika i lokalnog stanovništva koja će se odvijati u suradnji sa osnovnim i srednjim školama Šibensko-kninske županije te Odborom za održivi razvoj otoka Zlarina. Studenti će održati predavanja i radionice o važnosti očuvanja bioraznolikosti, održivom razvoju te ostalim temama vezanim za projekt. Učenici područne Osnovne škole Zlarin će osim toga imati priliku sudjelovati na terenskim istraživanjima pojedinih studenata u sklopu terenske nastave.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.