S fakulteta na posao

Bolja budućnost u Šibeniku: Umjesto van Hrvatske, ovi mladi stručnjaci posao su našli u Impol-TLM-u

Vlado Džomba i Ante Severinski
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dario Prerad, Vlado Džomba i Ante Severinski, Hrvati su koji su svoju bolju budućnost odlučili potražiti u novoj radnoj sredini, ali ne van granice, već u Šibeniku. Iz Siska su, direktno s fakulteta, došli su tvornicu Impol-TLM.

Dario Prerad 34-godišnji je procesni inženjer u ljevaonici Impol-TLM-a, u Šibenik se, prihvativši ponudu iz Impol-a, preselio u prosincu 2016. godine.

– Javio sam se na natječaj koji je raspisao Impol-TLM. Ponudili su mi dobre uvjete, stalni radni odnos, dobru i redovnu plaću… Nisam dvojio iako sam već bio zaposlen u Sisku. Preseljenje iz Siska u Šibenik nije mi bilo problem. Moja su očekivanja ispunjena, a Impol se pokazao korektnim poslodavcem. Ispoštovali su sve što mi je rečeno i obećano. Otvorene su mogućnosti napredovanja, plaća je dobra, uvjeti rada su primjereni. Radim na poslovima nadzora proizvodnog procesa u ljevaonici. Posao je odgovoran, a ima dana i kada ima napora – ispričao je Prerad.

Nije, kaže, imao  problema ni s prilagodbom životu u Šibeniku osim nekih ‘detalja’.

– Jedino mi još nije legla ovdašnja hrana… riba i te stvari… više sam za konkretne stvari. Ah, da, morao sam naučiti i ‘strani’ jezik, što je to bumbeta, a što koltrina, ali sve je to ugodno i simpatično, Šibenčani bi rekli smišno, zar ne? Najvažnije je ipak zadovoljstvo na poslu. Preporučio bih svakome da dođe ovdje. Plaće su puno bolje nego drugdje, a i odnosi su korektni… mogu to reći i ocijeniti jer sam prije dolaska u Impol-TLM imao devet godina radnog iskustva u drugim poduzećima – dodaje Prerad.

Njegov mlađi kolega, 27-godišnji Vlado Džomba procesni je tehnolog u hladnoj valjaonici  i također se zbog tog posla preselio u Šibenik. Porijeklom je iz Kotor Varoša kod Banja Luke, a od 1995. godine živio je u Slunju. Srednju školu završio je u Sisku gdje je i diplomirao na sisačkom Metalurškom fakultetu. Po zvanju je magistar inženjer u metalurgiji.

– Diplomirao sam u veljači 2018. godine. Nisam odmah tražio posao, želio sam prije toga položiti vozački i riješiti još neke stvari koje nisam uspio obaviti za vrijeme studija, no praktično sam se zaposlio odmah bez čekanja. Vidio sam natječaj na Zavodu za zapošljavanje, javio sam se i evo me, od 2. svibnja radim u Impol–TLM-u u Šibeniku. Ovo je moje prvo radno mjesto. Da budem iskren, nisam imao predodžbu o poslu kojim ću se baviti i životu u Šibeniku, ali zadovoljan sam. Radim upravo ono što sam diplomirao, na utjecaju žarenja na svojstva mehanička legure bakra i aluminija. To je zanimljivo područje, pa me posao veseli. Preselio sam u Šibenik. Ovdje mi je super. Paše mi. Šibenik je mali, jednostavan grad… Plaća je dobra i redovna. Kada je riječ o Impol–TLM-u, nisam došao u nešto sasvim nepoznato. Čuo sam za Impol-TLM na Danima karijera na Metalurškom fakultetu. Malo sam se i raspitivao, pročitao nešto u novinama. Nije mi bilo teško započeti novi život u Šibeniku – otkriva Vlado.

Vlado Džomba i Ante Severinski

Ambiciozni 25-godišnji Šiščanin Ante Severinski također je magistar inženjer metalurgije i on je iz Siska došao raditi i živjeti u Šibenik.

– Na petoj godini studija počeo sam tražiti na internetu mogućnosti za zaposlenje nakon što diplomiram, a onda sam na Danu karijera na Metalurškom fakultetu u Sisku saznao za šibenski Impol-TLM. Tu sam dobio vrlo dobre i povoljne informacije pa više nisam dvojio – Impol-TLM je bio moj izbor. Diplomirao sam u srpnju 2018. godine i odmah se javio na Impolov natječaj. I to je bilo to. Dobio sam posao. Počeo sam raditi 2. siječnja ove godine. Bilo je to glatko, bez čekanja i trauma, s faksa na posao. Jako sam zadovoljan. Uvjeti rada su dobri. Plaća je odlična. Impol je odličan poslodavac. Ovo mi je prvo radno iskustvo, ne znam kako je drugdje, ali ovo mladi čovjek može samo poželjeti. Impol je možda i najbolja tvrtka za prvo zaposlenje. Radim na novoj liniji koja je otvorena ove godine. Posla je puno, nije lako, ali ovdje se rad cijeni, a primanja su dobra. Itekako. I život u Šibeniku je dobar. Šibenik je lijep i ugodan grad, a Šibenčanke su lijepe, najzgodnije… samo su malo visoke – kaže u šali Ante.

Njih trojica zadovoljnih, mladih stručnjaka potvrđuju da mladi danas ne žele pod svaku cijenu odlaziti ‘trbuhom za kruhom’ izvan svoje domovine ako im se, kao što je to u slučaju Impol-TLM-a, ponudi mogućnost da dobiju dobar posao, odgovarajuću plaću te napredovanje na poslu i da primjene znanja koje su stekli tokom školovanja.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.