Čuvarice tradicije: U Knjižnici otvorena izložba primoštenske čipke

U organizaciji udruge ‘Pekljica’ koja okuplja primoštenske čipkarica u nastojanju da od zaborava istrgnu tu zahtjevnu vještinu ručnog rada večeras je u šibenskoj knjižnici otvorena izložbaradova ‘Primoštenska čipka’.

Udruga primoštenskih čipkarica ‘Pekljica’  nastala je s ciljem očuvanja tradicije čipkanja tamošnje čipke koja se od puno poznatije paške čipke razlikuje po svojoj unikatnosti i originalnom pletenju svakog komada zasebno.

i

U Hrvatskoj su najpoznatija paška i lepoglavska, ali mali broj ljudi zna da naša županija krije pravi biser – primoštensku čipku. Paška čipka, iako neusporedivo poznatija u svijetu, u mnogočemu se razlikuje od one primoštenske. Pažanke imaju nacrt po kojem uvijek rade, dok je svaka izrađena primoštenska čipka originalna i nemoguće je načiniti dvije identične.  Primoštenska čipka je posebna, Primoštenke su je radile isključivo za sebe i svoje nošnje, iznimka su bile one koje su je prodavale bogatašima. Čipka je krasila i njihovu odjeću za pokop jer su htjele biti vječno lijepe.

cipka cipka1 cipka2 cipka3 cipka4

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.