Dan mimoza obilježen i u Šibeniku: Papa test je najvažniji za rano otkrivanje raka vrata maternice

Javnozdravstvenom tribinom pod nazivom ‘Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice’ obilježen je danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić Dan mimoza, a povodom 50 godina Lige protiv raka zaslužnim aktivistima podijeljene su diplome i zahvalnice.

Predavanje je održala Suzi Vatavuk, a organizatori predavanja su Liga protiv raka Šibensko-kninske županije i županijski Zavod za javno zdravstvo.

Inače, svake se godine treće subote u siječnju u cilju borbe protiv raka vrata maternice obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cvijet mimoze izabran je za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.

Što je rak vrata maternice?

Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu, a koja se javlja kada dođe do promjena na stanicama vrata maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Navedene promjene su povezane s infekcijom humanim papilomavirusom (HPV). HPV se prenosi spolnim putem i to ne samo penetracijom, već i kontaktom ‘kože o kožu’ u području spolovila. Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. Samo će kod malog broja žena infekcija HPV-om duže persistirati i doći će do razvoja raka vrata maternice.

Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji raka vrata maternice najčešće ne pokazuju simptome, dok uznapredovale stadije raka prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju ginekološkog pregleda – PAPA testa, kolposkopije i biopsije. Rak vrata maternice jedno je od najpreventabilnijih sijela raka zbog poznatog uzročnika, relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka raka te zbog postojanja cjepiva protiv HPV-a i odgovarajućeg probirnog testa kojim se otkrivaju premaligne promjene. Iz navedenog razloga niti jedna žena ne bi trebala umrijeti od ove zloćudne bolesti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.