Djeca u Oklaju borave u zgradi koja prokišnjava: ‘Ovo nije od jučer, strah nas je za njihovo zdravlje’

Ako padne veća količina snijega ili ako se nastave oluje, u Oklaju kod Knina moguća je čak i tragedija. Na to već dulje upozorava ravnatelj tamošnje osnovne škole. Iako je krov popravljan više puta, cjelokupna sanacija nije obavljena pa 55 učenika i 28 vrtićke djece svakodnevno borave u zgradi koja propušta vodu, objavio je RTL.

Voda je opasno prodrla u školu, a u predvorju i hodniku koji vodi do sportske dvorane poredane su kante. Prizor je to s kojim se svakodnevno susreće 55 učenika osnovne područne škole u Oklaju, ali i vrtićke djece smještene u istoj zgradi.

– Nije ovo od jučer, stanje nije od jučer. Strah me za sigurnost i zdravlje djece. Znamo mi svi što rade vlaga, gljivice, plijesan – ispričala je Ana Mlinar, majka vrtićke djece.

Čak 28 vrtićke djece morali su premjestiti u jednu od suhih učionica jer je njihova soba najozbiljnije bila ugrožena vodom. Glavni problem je ravni krov koji propušta, a sada su djelatnici škole na oprezu zbog dodira električnih instalacija s vodom.

– Naravno da smo u maskimalnom oprezu sa strujom, zasad nismo primijetili da postoji takva opasnost. Ali smo na oprezu. Još jednom ponavljam, jesmo par puta parcijalno sanirali u prošloj godini od dvorane na ovamo – sportska dvorana je uspješno sanirana. No vidite da je predvorje i dilataciju zgrade potrebno puno bolje sanirati – smatra Saša Kolombo, ravnatelj Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog u Drnišu.

Već je napravljen troškovnik, a sanacija krova škole iznosi oko 250 tisuća kuna. Općina Promina rješenje za najmlađe vidi u izgradnji novog vrtića.

– Kao općina smo napravili cijelu projektnu dokumentaciju za novi vrtić i za osnivanje vlastitog vrtića. Prijavili smo se i investicija je skoro sedam milijuna kuna – potvrdio je Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina.

Šibensko-kninsko županija kao osnivač već je ulagala u krov škole dva puta, a pred njima je nova odluka o financiranju krova.

– Situacija je takva i to je jedan od prioriteta koji će biti riješeni u ovoj godini – istaknula je Diana Ercegović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu Šibensko-kninske županije.

Prioritet bi svakako trebalo biti jer škola sa čijeg stropa curi voda nikako se ne može zvati škola za život.

Prilog RTL-a možete pogledati na LINKU.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.