Duh prošlosti: Utvrda sagrađena na hridi postaje sve omiljenije izletište

Strateški moćna luka Jadrana smatrala se neosvojivom zbog uskog kanala, ali i tvrđave koja je ulijevala strah u kosti, piše portal punkufer o tvrđavi sv. Nikole.

Na ulazu u kanal Sv. Ante na otočiću Ljuljevcu nalazi se Tvrđava sv. Nikole iz 16. stoljeća, jedna od najljepših renesansnih utvrda i omiljeni motiv fotografa koji posjećuju Šibenik. Fantastičan pogled čeka na kraju kanala s kojeg se otvara pogled na cijeli grad.

Utvrdu je sagradila mletačka vlast kojoj je Šibenik bio od vrijednog obrambenog značaja. Strateški moćna luka Jadrana u to se vrijeme smatrala neosvojivom jer je do grada vodio samo uski kanal.

Uloga tvrđave bila je zastrašiti potencijalne neprijatelje svojom veličinom, ali i obrani se pomoću 32 topa. Girolamo Sanmicheli projektirao je utvrdu na mjestu samostana sv. Nikole, a izgrađena je i nova crkvica koja je kasnije zamijenjena svjetionikom.

Utvrda je karakteristična po obliku trokuta, a djelomično stoji na otočkoj hridi. Cijelo područje od Šibenskog mosta do kraja Kanala sv. Ante osobito je zanimljivo roniocima, a dubine su dosta velike; kreću se do 45 metara.

Od srpnja se Utvrda sv. Nikole nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine, zajedno s drugima pod nazivom Mletačke utvrde od 15. do 17. stoljeća. Do nje vodi tombolo, odnosno prud koji nastaje nanošenjem pjeskovitih ili šljunčanih materijala, piše punkufer.


Najpoznatiji je tombolo Mont-Saint-Michel u Normandiji koji je nastao radom mora na obali zbog velike razlike između plime i oseke. Posjetiteljima je do utvrde najlakše stići uređenom šetnicom koja je zamišljena kao prostor namijenjen sportskim, edukativnim i zabavnim sadržajima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.