Smeće na svakom kantunu

FOTO ‘Građani’ kod Morinjskog mosta u prirodu iskrcali hrpe smećaFoto: Čitateljica Šibenskog portala

Nesavjesni građani uspjeli su ponovno iskrcati u prirodu nedaleko Morinjskog mosta stare zastore, prazne boce, fotelje, okvire prozora i kojekakvo drugo smeće.

– Mještani Krapnja, Brodarice, Jadrtovca i Žaborića zaista znaju što ponuditi turistima, kako ih privući, kao i uživati u prirodi. Svaka im čast. To im je ponos i dika. Šumu netko i čisti, što je za svaku pohvalu, ali netko je, nažalost, i zagađuje. Nedaleko od mosta nalaze se stare gusterne na kojima su majke i bake lokalnih žitelja prale odjeću. Nažalost, i one su zapuštene i pune smeća – poručila je čitateljica Šibenskog portala koja nam je poslala fotografije divljeg odlagališta koje se, kaže, nalazi na šezdesetak metara od Morinjskog mosta.

Podsjetimo, sredinom siječnja održana je u Grebaštici konferencija na kojoj su se okupili Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada, gradonačelnik Željko Burić i aktivist i powerliftaš Goran Šimić koji sa svojim klubom redovno organizira akcije čišćenja prirode.

– Nažalost ovo nije rijetka situacija na području grada Šibenika te smo se odlučili krenuti u zajedničku akciju s Gradom i Goranom Šimićem. U narednih dvadesetak dana sanirat ćemo osam lokacija na kojima se nalaze ilegalna odlagališta. Nije mi jasno zašto to građani rade kad imaju pravo na tri kubika besplatnog odvoza smeća po koje mi dolazimo na njihov kućni prag. Kad to preračunate u trošak goriva i u njihovu muku dok to sve sami odvezu, zaista mi nije jasno razmišljanje tih ljudi – poručio je tada Ljubičić.

Danas direktor Zelenog grada govori kako je sanirano osam divljih odlagališta, a deponij kod Morinjskog mosta uskoro će ponovno čistiti.

– Dosad smo očistili divlja odlagališta u Grebaštici, Dubravi, Vrljačevu dragu u Vrpolju, Crno brdo između Vrpolja i Danila, Dubravu, Pode, Alatovu kavu i Jadriju, a zbog Aglomeracije uspjeli smo tek djelomično sanirati deponij između Jadrtovca i Žaborića. Ostaje nam sad i sanacija novog divljeg odlagališta između Morinjskog mosta i Jadrtovca, a s komunalnim odjelom dogovorit ćemo hoćemo li to riješiti krajem ovog ili početkom novog tjedna – kazao je Ljubičić.

Inače, Zeleni grad dosad je samo tijekom veljače iz Danila pokupio više od 26 tona otpada, Jadrtovca 23, a Dubrave 38 tona smeća. U siječnju su Grebašticu oslobodili 144 tone otpada, a ukupno na gradskom području odvezli su gotovo 221 tonu smeća.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.