Šibenčani obavljaju zadnje pripreme za Silvestrovo i blagdanski ručak u Novoj godini. U mesnicama vlada pomama za svinjetinom i mljevenim mesom, a sve manje je tražena teletina.
– Ljudi najčešće kupuju odojak, to je tradicija za stolom, a kod nas se prodaje po 49 kuna kilogram. U ponudi imamo i piliće po 25 kuna, tuke po 60 kuna, tukce za 70 kuna po kilu. Traženo je i miješano mljeveno meso za sarme, a teletina se prodaje puno manje nego prijašnjih godina – kazao nam je šibenski mesar.
Mnogi će građani i ove godine, tradicionalno, pripremiti pečenku i sarme, ali ima i onih koji su ‘natjerani’ na nešto drugačiji meni.
– Ja imam svog mesara i najčešće kod njega kupujem, pa i ako je malo skuplji. Bar znam da je meso kvalitetno, a evo, ove godine sam tila peći odojka, ali sam kasno došla u mesnicu i nestalo ga je, tako da ću za večeras promijeniti plan i ispeći teletinu, a za novogodišnji ručak u pac sam već stavila fazana uz kojeg, naravno, idu njoke – ispričala nam je Nedjeljka Berović dok je na šibenskoj pijaci kupovala krumpire za domaće njoke.
U mesnici na pijaci sreli smo i Vinka kojeg je supruga poslala po svinjetinu, ali kaže, on je više riblji tip.
– Da se mene pita, ribu bi moga spremat’ svaki dan, ali ona navalila da ‘oće meso, pa sam otiša’ kupit’ dva kila odojka za u padelu i zeru zelenila da imamo za salatu – govori Vinko.
Kilogram salate na pijaci košta 10 kuna, kupus 12 kuna kao i cikla, cijena krumpira varira od osam do 10 kuna. Gužve nema, tako da svi oni koji još nisu obavili pripreme za blagdansku trpezu, još stignu do pijace i trgovina.
(A. Kulušić)