FOTO Predstavljena fotomonografija Nacionalnog parka Krka

Ime joj je Krka! Ona je, bez sumnje, ženskoga roda. Hraniteljica, skrbnica, mudra promatračica, koja je sjećanja pospremila u svoja sedrena njedra, ugradila u svoj tok da bi o njima mogla pripovijedati svojim šumom – svima onima koji su spremni slušati.

Isječak je to iz nove fotomonografije u izdanju Javne ustanove Nacionalni park Krka ‘Ime mi je Krka’, predstavljene u petak u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić Šibenik u povodu Svjetskog dana voda.

Na 264 stranice fotomonografije nalazi se 218 fotografija podijeljenih u devet poglavlja, popraćenih prozno-pjesničkom pričom. Predstavili su je likovni pedagog Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, autori nadahnutih fotografija Mario Romulić i Dražen Stojčić i autorica teksta Dobrila Zvonarek te urednik dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj u JU NP Krka.

Fotomonografija 024

Jedinstvene vrijednosti ove krške ljepotice stoljećima su se usijecale u sjećanja onih koji su je promatrali, ali svu njezinu veličanstvenost i snagu tek je moderni čovjek uspio trajno zabilježiti – pogled na Krku kroz fotoaparat istaknutih autora čini ove osnovu izvanredne fotomonografije. Brojni su putopisci, istraživači i znanstvenici proučavali Krku i o njoj ostavili mnoge pisane tragove. Tom eminentnom društvu pridružila se i Javna ustanova Nacionalni park Krka, u čijem je bogatom izdavačkom opusu fotomonografija Ime mi je Krka 56. izdanje.

Fotomonografija 030

– Raznoliki motivi, veličina oblika i boja, formiraju se iz iste mjere, skladnim kompozicijama po odabranom načelu zasnovanom na zakonitosti kadra. I onda kad im je fotografija jasna kao dan kao i kad su boja i prostor zamagljeni u čudesni sfumato, uvijek prevladava svojevrsna kristaličnost oblika i klasična kompozicija. Položili su Romulić i Stojčić na ovom zadatku svoj majstorski ispit, dokazali tradicijsku normu i ostvarili puteve prema neočekivanoj ljepoti- kazala je Zdenka Bilušić.

Fotomonografija 052

Bogata izdavačka djelatnost Javne ustanove Nacionalni park Krka pokrenuta je 1994. godine. Bibliografija radova o rijeci Krki prva je knjiga tiskana u nakladi Javne ustanove Nacionalni park Krka.

– U razdoblju od 1994. do 2003. izdane su svega tri knjige, od kojih je jedna objavljena na četirima jezicima. Zato je u novom tisućljeću izdavačka djelatnost Javne ustanove Nacionalni park Krka postala vrlo plodna, objavljujući mahom naslove u kojima je znanstvena građa, često opsežna, prikazana na način razumljiv i dopadljiv široj čitateljskoj publici. S desetom knjigom, Vodozemci Nacionalnog parka Krka, tiskanom 2008., počelo je izdavanje naslova u ediciji ‘Biološka raznolikost rijeke Krke0. Do sada je u njoj objavljeno sedam knjiga. Brojna izdanja posvećena su i bogatoj kulturnopovijesnoj baštini, poglavito Burnumu, važnom arheološkom lokalitetu. Za širu čitateljsku publiku pokrenuto je službeno glasilo Ustanove, Buk, koje izlazi od 2010. godine Prva fotomonografija Legenda o Krki, autora fotografije Davora Šarića, upotpunjena tekstom Veljka Barbierija izdana je 2010. godine-  istaknuo je mr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj u Javnoj ustanovi„Nacionalni park Krka.

Fotomonografija 012

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.