Tradicionalni tajlandski sladoled koji se radi ispred kupca na smrznutoj ploči čija temperatura pada na minus 30 stupnjeva trenutno je postala hit među Šibenčanima i turistima. Egzotičnu recepturu nazvanu ‘Ice s’cream roll’ iz Tajlanda je ‘posudio’ mladi Šibenčanin, Josip Bačelić Joka, koji je na Facebooku tijekom Adventa naletio na video i u svega par mjeseci složio stroj kojim spravlja sladoled, i to prvi takav u Hrvatskoj.
– Sladoled se radi od baze koja može biti od vanilije, čokolade i veganska na osnovi od maslinova ulja. Prvo se drobi voće, ili što već želiš, primjerice Oreo kekse. Onda ga prolijevaš bazom i potom ide proces sjeckanja, odnosno skupljanje mase. Kad se masa zgusne, razvlači se po ploči. Nakon toga ide rolanje. I onda se radi dekoracija sa šlagom – objašnjava simpatični i svima poznati Joka koji je ‘tajlandski sladoled’ realizirao u suradnji sa svojim šefom, vlasnikom Azimuta Hrvojem Jelkovićem.
Ispod smrznute ploče je kompresor koji smrzava ploču, a komplicirana aparatura skrivena je drvenom konstrukcijom koju je vlastoručno sagradio, stolar u slobodno vrijeme, a konobar i sladoledar u radno vrijeme – svestrani Joka.
– Napravili smo ovo da bude dolično kako bi moglo u gradu stajati. Uz tajlandski sladoled namjeravali smo postaviti i organski štand od svježeg voća. U Gradu nam to nisu dopustili, ali smo rekli da idemo barem na sladoled. Eto, bilo bi nam drago kad bi došli ovi iz Gradskog vijeća pa da probaju sladoled i kažu nam iskreno što misle – kroz smijeh će Joka dok nam je u nekoliko minuta spravio sladoled.
Jučer je otvoren štand, a u desetak minuta se ispred njega skupilo tridesetak ljudi. Ljudima je, veli Joka, bilo jako interesantno jer to nikad nisu vidjeli u životu. Umjesto konobarske tacne, mladi Ražinac barata špatulama i ističe kako je iznimno zadovoljan.
– Dosta je fizički naporno jer moraš raditi s ledom. Treba puno snage za iščupati sladoled. Imidž? Pa ova kapa je imidž francuskog sladoledara iz 1920-ih, a uklapa se i u cjelokupni brend, odnosno logo koji je osmilio Luka Nikpalj – veli Joka koji dodaje kako je dosta toga naučio preko YouTubea, ali ima dosta caka koje je shvatio kroz praksu.
Prednost rolanog tajlandskog sladoleda je što je sve prirodno, a Joka napominje kako je ‘Ice s’cream roll’ definitivno proširio turističku ponudu u Šibeniku. Što se da vidjeti iz priloženog. Naime, u sat vremena skupio se pozamašan broj ljudi koji su čekali na svoj desert.
I svi su već prvim lizom bili zadovoljni.