Povodom 60 godina od početka gradnje

FOTO U Muzeju grada Šibenika otvorena izložba o crvenom i plavom neboderu

U Muzeju grada Šibenika večeras je otvorena izložba pod nazivom ‘Život u oblacima’, a posvećena je šezdesetoj obljetnici početka izgradnje crvenog i plavog nebodera.

– Šibenik doživljavam kao materinu škrinju iz koje svako malo nešto novo izađe, a posljednje što smo našli je priča o naša dva nebodera – rekao je ravnatelj Muzeja Željko Krnčević na otvaranju.

Autorica izlože Marijana Klisović objasnila je koncept izložbe te kratku povijest nastanka nebodera.

– Odlučila sam se upravo za crveni i plavi neboder jer su oni prvi među svojom vrstom u našem gradu, pa samim time imaju i poseban karakter i posebno mjesto u srcima građana. Oni su primjer socijalističke i ekonomične stanogradnje što znači koncentraciju velikog broja stanova na jednom prostoru – kazala je Klisović.
Svaki neboder ima 14 katova, a svaki kat 8 stanova što znači oko 300 ljudi, a izgradilo ih je domaće poduzeće ‘Izgradnja’, od 1959. do 1964. godine.

– Projektant je pokojni splitski arhitekt Dinko Vesanović, koji je iz splitskog ‘Projektanta’ stigao u Šibenik i tu se zaposlio kao direktor ondašnjeg urbanističkog poduzeća ‘Plan’. Inače, Vesanović je u Šibeniku bio od 1959. do 1968. godine i iza sebe je, osim crvenog i plavog nebodera ostvario i niz drugih projekata, kao što je i njegova vikendica na Jadriji koja je predmet proučavanja na Građevinskom fakultetu u Zagrebu – zaključila je Klisović.

Upravo je Vesanovićev sin otvorio izložbu koji je bio dijete u vrijeme gradnje nebodera.

Izložba je zamišljena kao prikaz gradnje nebodera kroz povijest, a u drugom dijelu posjetitelji mogu vidjeti kako izgleda jedan hodnik nebodera, čak se i potpisati na zid te zaviriti u jedan prosječni stan stanovnika.

Posjetitelji mogu obići izložbu do 7. siječnja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.