FOTO ‘U obnovi kupole šibenske katedrale dragocjeno je bilo povjerenje biskupa Srećka Badurine’

U organizaciji Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u šibenskoj je knjižnici večeras održano predavanje  ‘Obnova kupole katedrale sv. Jakova’ gdje su posjetitelji od  predavča Miljenka Domijana i Davora Uglešića mogli saznati kako je tekao cijeli proces ove nadasve zahtjevne obnove, koja su  sve iznenađenja uslijedila tijekom demontaže kupole te kako je naposljetku šibenska ljepotica zacijeljena.

Miljenko Domijan naglasio je kako je ponosan što u Šibeniku govori u obnovi šibenske kupole, ali i koliku je ulogu u samoj obnovi odigrao biskup Srećko Badurina.

–  Ponosan sam što u Šibeniku mogu govoriti o obnovi katedrale. Tada sam odlukom ministrice odabran za voditelja Strukovnog povjerenstva za obnovu kupole. Veliku pomoć nam je dao biskup Badurina. Dao nam je povjerenje- kazao je.

Miljenko Domijan, renomirani hrvatski povjesničar umjetnosti i konzervator, bio je dugogodišnji ravnatelj zadarskog Konzervatorskog zavoda,  pomoćnik ministra kulture i glavni hrvatski konzervator,  a danas je i predsjednik Vijeća za kulturna dobra u Ministarstvu kulture RH. Za svoj je rad primio brojna priznanja, odlikovanja i nagrade, na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a uz stalna stručna usavršavanja i edukaciju završio je i poslijediplomski studij za zaštitu graditeljskog nasljeđa na Internacionalnom centru za zaštitu spomenika ICCROM u Rimu.

drustvo6

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku pogođena je na početku Domovinskog rata, u rujnu 1991. godine, s broda JNA. Probijena je jedna od ploča kupole, a nekoliko ih je oštećeno, kao i rebro. Nakon prvih su se uvida iskristalizirali mogući pristupi obnovi kao što su obnova zapunjavanjem rupa, zamjena oštećenog kamena parcijalnom demontažom ili potpuno rasklapanje kupole. U projekt obnove uključen je čitav niz domaćih i inozemnih stručnjaka.

U svibnju 1995. godine Stručni savjet  jednoglasno projekt povjerava tvrtki D&Z iz Zadra, a ing. Davor Uglešić izrađuje kompjuterski model strukture kupole.

– Danas sam prepričao sve faze, od samog izgleda katedrale i kupole do procesa koje smo prošli i njene obnove što nije bio lak posao. Sve podatke smo morali prezentirati i moralo ih je odobriti više strana – kazao je Uglešić.

drustvo

drustvo1

drustvo2

drustvo3drustvo4

 

Jolanda Krnić Zmijanović iz Drštva Juraj Dalmatinac naglasila je kako je današnje predavanje četvrto u nizu predavanja  u organizaciji Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, a još su dva najavljena nakon ljetne pauze.

– Ove godine nas očekuju još dva predavanja nakon ljetne pauze, o Faustu Vrančiću i Jurju Šižgoriću. Ono što nas veseli je veliki broj srednjoškolaca koji dolaze na ova predavanja. Kolegica i ja radimo u srednjoj školi i odlučili smo učenike Medicinske škole i Gimnazije uključiti u ova predavanja – kazala nam je Krnić Zmijanović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.