Više

    FOTO U restoranu ‘Pjat’ ne znaš što je ukusnije: Od svega što uzgoje u Čistoj Velikoj, u Šibeniku spravljaju delicije

     

    Sočne paštete od kozica i tunjevine, savršeni carpaccio od tunjevine, jedinstveni tatarski tuna steak, a potom i ukusan gulaš s domaćim njokima, fuži s tartufima i pancetom, grillana tunjevina, black angus biftek, vafli s čokoladom ili šumskim voćem, ili pak kajgana punjena šunkom i sirom koja se topi u ustima. Ovo ne zvuči samo primamljivo. Ta jela zbilja postoje, a Šibenčanima su nadohvat ruke u restoranu ‘Pjat’ na Trgu Pavla Šubića I. pored Barcodea.

    No krenimo redom. Gdje u gradu pojesti kvalitetan i zdrav doručak, a da nije pekarski proizvod, pitanje je koje se vjerojatno vrti po glavama građana, pa tako i našim. A onda nam je palo na pamet zašto ne doručkovati u ‘Pjatu’ i probati hranu koju sve više Šibenčana hvali? S obzirom da svi u redakciji volimo jesti, a neke od najljepših zajedničkih trenutaka provodimo uz hranu, odlučili smo kušati što to ‘Pjat’ nudi za doručak i ručak.

    Smjestili smo se na vanjsku terasu ‘Pjata’ gdje nas je dočekalo komunikativno i pristupačno osoblje koje nas je izbrifiralo o ponudi ‘Pjata’. Izvrsno je zvučala ponuda za doručak, ali i ona za ručak, pa smo odlučili probati – sve.  Hemedex, kajgana i domaći vafli s čokoladom i šumskim voćem za doručak stigli su nam uskoro na tanjurima.

    26 27

    – Miriše izvrsno – komentiramo međusobno.

    Kušali smo sve i nismo ostali nimalo razočarani. Baš naprotiv, sve redom je bilo iznimno ukusno, a što je najvažnije, osjetio se okus domaćih jaja i domaće rige, dok su vafli bili izvrsne teksture, mekani izvana i hrskavi iznutra, a dodatak od čokolade ili šumskog voća zaokružio je punoću okusa.

    Domaća pašticada i janjetina s bižima mijenjat će se sa sarmama

    Stiže do nas i glavni kuhar Ante da provjeri jesmo li zadovoljni doručkom.

    – To nam je novo u ponudi, jer želimo Šibenčanima ponuditi zdravu verziju doručka za kojeg se zna da je najvažniji obrok u danu – govori kuhar.

    Kažemo mu da sjedne za stol kako bi saznali što još novo ‘Pjat’ uvodi u ponudu.

    – Uz doručak i klasični meni, novost su nam svakako tjedna ponuda jela. Svakog tjedna nudimo gostima novo jelo, a riječ je o dalmatinskim specijalitetima. Ovog tjedna, primjerice, na meniju je pašticada, a onda na raspored dolazi janjetina s bižima, punjene paprike, sarme, arambašići i tako dalje – kaže Ante.

    Zadovoljstvo proširenom ponudom ne krije ni Beli. Kaže, uz argentinski black angus steak i grdobinu sa škampima i tartufima kao preporuku kuće, gosti su oduševljeni i fileom romba u cijelom vinu, goveđim obrazima i carpacciom od tune koja je vikendom u ponudi.

    19

    Hrana u ‘Pjatu’ kao u najboljim svjetskim restoranima

    Uskoro za stol počinju stizati jela s početka priče. Za predjelo su bile dvije vrste paštete, carpaccio od tunjevine, tatarski tuna steak s ikrom i domaćom rigom servirani uz grillane bruskete.

    – Nisam siguran mogu li ijedno jelo izdvojiti kao bolje od ostalog – komentirao je kolega dok smo uživali u predjelu.

    Obilaze nas konobar i Beli, pitaju je li nam ukusno, očekujući i poneku kritiku. Ali kritike, najiskrenije, nismo imali. Black angus steak, grillana tunjevina, gulaš s domaćim njokama i fuži s pancetom i tartufima bili su više od ukusnih. Slobodno možemo reći da je kuhinja ‘Pjata’ u rangu s vrhunskim restoranima koji svoja jela nude po ‘masnim’ cijenama.

    33

    U čemu je tajna menija? Zašto ste se odlučili na užu ponudu jela, pitamo Belog dok još vilicama bockamo po tanjurima.

    – Poanta je u domaćim namirnicama. Sve je praktički iz okolnih sela. Što se povrća tiče,  zajedno s obitelji sadim svo sezonsko povrće, uzgajamo svinje i kokoši. Imamo sve vrste salata, rikolu, sezonsko povrće, domaće maslinovo ulje, pršut, tako da naši gosti jedu 100 posto domaće namirnice – objašnjava.

    U ‘Pjatu’ gosti odsad mogu naručiti i peku, a narudžbe se dan ranije vrše na broj 098 9423 780. Izvrsna informacija za koju dosad nismo znali, svakako je i mogućnost proslava raznih prigoda u restoranu koji u zatvorenom dijelu može primiti do 70 ljudi, bilo da je riječ o rođendanskim proslavama, poslovnim sastancima, krstitkama ili nekoj drugoj prigodi.

    A svake nedjelje u ‘Pjatu’ možete uživati i u nedjeljnom meniju. Domaća juha, glavno jelo, desert i čaša vina po izboru zaokružuju priču novog šibenskog restorana koji osobnim gastro pečatom želi pokazati kako Šibenik ima mjesto na kojem možete uživati u posebnim, ali i tradicionalnim specijalitetima s naglaskom na domaće.

    [flickr_set id=”72157702731833005″]

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava...

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu...

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava udrugama s područja zdravstva, socijalne skrbi, veteranskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu poreza. ‘Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke’

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...