Sočne paštete od kozica i tunjevine, savršeni carpaccio od tunjevine, jedinstveni tatarski tuna steak, a potom i ukusan gulaš s domaćim njokima, fuži s tartufima i pancetom, grillana tunjevina, black angus biftek, vafli s čokoladom ili šumskim voćem, ili pak kajgana punjena šunkom i sirom koja se topi u ustima. Ovo ne zvuči samo primamljivo. Ta jela zbilja postoje, a Šibenčanima su nadohvat ruke u restoranu ‘Pjat’ na Trgu Pavla Šubića I. pored Barcodea.
No krenimo redom. Gdje u gradu pojesti kvalitetan i zdrav doručak, a da nije pekarski proizvod, pitanje je koje se vjerojatno vrti po glavama građana, pa tako i našim. A onda nam je palo na pamet zašto ne doručkovati u ‘Pjatu’ i probati hranu koju sve više Šibenčana hvali? S obzirom da svi u redakciji volimo jesti, a neke od najljepših zajedničkih trenutaka provodimo uz hranu, odlučili smo kušati što to ‘Pjat’ nudi za doručak i ručak.
Smjestili smo se na vanjsku terasu ‘Pjata’ gdje nas je dočekalo komunikativno i pristupačno osoblje koje nas je izbrifiralo o ponudi ‘Pjata’. Izvrsno je zvučala ponuda za doručak, ali i ona za ručak, pa smo odlučili probati – sve. Hemedex, kajgana i domaći vafli s čokoladom i šumskim voćem za doručak stigli su nam uskoro na tanjurima.
– Miriše izvrsno – komentiramo međusobno.
Kušali smo sve i nismo ostali nimalo razočarani. Baš naprotiv, sve redom je bilo iznimno ukusno, a što je najvažnije, osjetio se okus domaćih jaja i domaće rige, dok su vafli bili izvrsne teksture, mekani izvana i hrskavi iznutra, a dodatak od čokolade ili šumskog voća zaokružio je punoću okusa.
Domaća pašticada i janjetina s bižima mijenjat će se sa sarmama
Stiže do nas i glavni kuhar Ante da provjeri jesmo li zadovoljni doručkom.
– To nam je novo u ponudi, jer želimo Šibenčanima ponuditi zdravu verziju doručka za kojeg se zna da je najvažniji obrok u danu – govori kuhar.
Kažemo mu da sjedne za stol kako bi saznali što još novo ‘Pjat’ uvodi u ponudu.
– Uz doručak i klasični meni, novost su nam svakako tjedna ponuda jela. Svakog tjedna nudimo gostima novo jelo, a riječ je o dalmatinskim specijalitetima. Ovog tjedna, primjerice, na meniju je pašticada, a onda na raspored dolazi janjetina s bižima, punjene paprike, sarme, arambašići i tako dalje – kaže Ante.
Zadovoljstvo proširenom ponudom ne krije ni Beli. Kaže, uz argentinski black angus steak i grdobinu sa škampima i tartufima kao preporuku kuće, gosti su oduševljeni i fileom romba u cijelom vinu, goveđim obrazima i carpacciom od tune koja je vikendom u ponudi.
Hrana u ‘Pjatu’ kao u najboljim svjetskim restoranima
Uskoro za stol počinju stizati jela s početka priče. Za predjelo su bile dvije vrste paštete, carpaccio od tunjevine, tatarski tuna steak s ikrom i domaćom rigom servirani uz grillane bruskete.
– Nisam siguran mogu li ijedno jelo izdvojiti kao bolje od ostalog – komentirao je kolega dok smo uživali u predjelu.
Obilaze nas konobar i Beli, pitaju je li nam ukusno, očekujući i poneku kritiku. Ali kritike, najiskrenije, nismo imali. Black angus steak, grillana tunjevina, gulaš s domaćim njokama i fuži s pancetom i tartufima bili su više od ukusnih. Slobodno možemo reći da je kuhinja ‘Pjata’ u rangu s vrhunskim restoranima koji svoja jela nude po ‘masnim’ cijenama.
U čemu je tajna menija? Zašto ste se odlučili na užu ponudu jela, pitamo Belog dok još vilicama bockamo po tanjurima.
– Poanta je u domaćim namirnicama. Sve je praktički iz okolnih sela. Što se povrća tiče, zajedno s obitelji sadim svo sezonsko povrće, uzgajamo svinje i kokoši. Imamo sve vrste salata, rikolu, sezonsko povrće, domaće maslinovo ulje, pršut, tako da naši gosti jedu 100 posto domaće namirnice – objašnjava.
U ‘Pjatu’ gosti odsad mogu naručiti i peku, a narudžbe se dan ranije vrše na broj 098 9423 780. Izvrsna informacija za koju dosad nismo znali, svakako je i mogućnost proslava raznih prigoda u restoranu koji u zatvorenom dijelu može primiti do 70 ljudi, bilo da je riječ o rođendanskim proslavama, poslovnim sastancima, krstitkama ili nekoj drugoj prigodi.
A svake nedjelje u ‘Pjatu’ možete uživati i u nedjeljnom meniju. Domaća juha, glavno jelo, desert i čaša vina po izboru zaokružuju priču novog šibenskog restorana koji osobnim gastro pečatom želi pokazati kako Šibenik ima mjesto na kojem možete uživati u posebnim, ali i tradicionalnim specijalitetima s naglaskom na domaće.
[flickr_set id=”72157702731833005″]