Predstavljeno i 152. izdanje u nakladi Knjižnice

Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ slavi 98. rođendan: ‘Danas smo respektabilna ustanova’

Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku obilježava Dan Knjižnice osnovane na današnji dan 1922. godine.

– Knjižnica danas slavi gotovo stoti rođendan i možemo slobodno kazati da je od nekada male gradske ustanove, koja je startala je 1105 naslova i 21 članom, postala respektabilna u smislu da imamo više od 200 tisuća svezaka knjižne građe, oko 50 tisuća svezaka periodike i 50 tisuća audio-vizualne građe – istaknuo je ravnatelj Knjižnice Vilijam Lakić.

Gradska knjižnica nadzire rad narodnih i školskih knjižnica na području županije te ukupno 34 zaposlenih i pet odijela. Knjižnica ima bogat i društveni život u vidu događanja i znanstvenih skupova koje većinu sama organizira.

– Korisnika imamo oko pet i pol tisuća dok programa bude godišnje oko 250 od čega je između 50 ili 60 izložaba. Kada govorimo struci i knjižničarstvu istaknuo bih pokojnog Milivoja Zenića, dugogodišnjeg ravnatelja koji je zaslužan za njihov napredak, ne samo na lokalnoj razini već i nacionalnoj – zaključio je Lakić.

Predstavljena je i nova knjiga koju je Knjižnica objavila, zajedno s Ogrankom Matice hrvatske u Skradinu, u ediciji Bašćina u prosincu 2019.godine što je 152. naslov izdan u nakladi Gradske knjižnice.

Riječ je o knjizi ‘Tu gdje Istok susreće Zapad: engleski putopisci 19. stoljeća o Šibeniku i okolici’, koju je priredio doktor znanosti Marinko Šišak. Uz predgovor priređivača, knjiga sadrži prijevode poglavljā iz knjiga šestorice engleskih putopisaca koji su posjetili Šibenik i njegov kraj i u tim djelima ostavili svoje dojmove. Knjigu je, uz priređivača, predstavio akademik Nenad Cambi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.