Njezini kostimi uvijek nas vode na smiono likovno putovanje

Kostimi Sare Lovrić Caparin privukli veliku pažnju: ‘Šibenik može biti ponosan što je ovakav umjetnik među nama’

Sara Lovrić Caparin dio je likovne dinastije, njezini kostimi uvijek nas vode na smiono likovno putovanje, a u sklopu obilježavanja 150 godina Hrvatskog narodnog kazališta u foaeju i atriju Kazališta večeras je otvorena izložba kostima i skica ove talentirane kostimografkinje.

– Ovo je presjek deset do petnaest godina mog kostimografskog, lutkarskog i dijelom scenografskog rada. Što se tiče kreativnog procesa, najprije pročitam tekst predstave i potom razgovaram s redateljem oko razmjene ideja kako bi kostimi trebali izgledati. Nakon toga ide izrada skica i usklađivanje kostima prema glumcu koji će ga nositi i njegovom karakteru. Svi su kostimi zahtjevni za izraditi, ali istaknula bih onaj za predstavu Malo veliko kvrgavo drvce, kostimi za koju su bili i moja diplomska izložba na Akademiji u Pragu – kazala je Lovrić Caparin.

Njezini kostimi uvijek nas vode na smiono likovno putovanje. To putovanje počinje od ideje, pretače se do skice, od skice materijalizira se u tkaninu, u provedbu, i na kraju postaje čarobni omotač koji oblači glumca i gura ga naprijed – sve do svijetla, do predstave.

– Ova izložba nije baš najobičnija, a neće ni govori biti obični. Mene je dopala čast i zadovoljstvo da dam uvodnu riječ. Putem ove izložbe imate priliku vidjeti što se događa iza pozornice, ispod pozornice i kod naših krojača, a sve zasluge za to pripadaju našoj Sari. Koliko god dugo je poznajem i znam što sve radi i čime se bavi, kad sam jutros razgledao izložbu stvarno mogu reći da ne samo mi kao kazalište, već i grad možemo biti ponosni što je ovakav umjetnik među nama – kazao je ravnatelj Jakov Bilić.

O Sari Lovrić Caparin pričala je i redateljica Nina Kleflin s kojom već dugi niz godina surađuje.

– Ona je moja prijateljica i moja kreativna suradnica na predstavama. Osoba koju jedan redatelj samo može poželjeti. Često budemo u neki društvima, na premijerama i ja ju predstavljam kolegama i hvalim na što ona kaže da je previše hvalim. Ali smatram da je hvalim premalo. Diplomirala je kiparstvo u Splitu, diplomirala na Praškoj akademiji dramskih umjetnosti, ali ljudi budu tek impresionirani kad vide njezin rad – istaknula je.

Sara Lovrić Caparin diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, kiparski odsjek te na Kazališnoj akademiji u Pragu (DAMU) smjer scenografija za alternativno i lutkarsko kazalište. Stručno se usavršavala u Poljskoj u poznatim lutkarskim kazalištima. Od 2003. surađuje, a od 2008. stalno je zaposlena u HNK u Šibeniku kao kostimografkinja i stručna suradnica za likovno-scensku djelatnost. Surađuje i s kazalištima diljem Hrvatske. Ukupno je sudjelovala u 69 predstava, ponajviše kao kostimografkinja, a ponegdje kao i autorica scenografije i lutaka. Bavi se i likovno-grafičkim oblikovanjem, slikanjem, ilustracijom te kiparstvom. Postavila je šest samostalnih i pet grupnih izložaba. Članica je Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika (HULU), Split.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.