‘Lista nije modna pista’: SDP-ovci ‘snervali’ nakon sastavljanja lista za grad i županiju

Ilustracija

SDP-ove liste za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, koje se moraju predati do sutra u ponoć, kulminacija su svega što se događa u toj stranci počevši od izbora kandidata preko angažmana HDZ-ovog, a naposljetku i nezavisnog, Antona Dobre za poziciju dogradonačelnika.

Predsjednik SDP-ova Kluba vijećnika u proteklom sazivu gradskog parlamenta Joško Šupe tako je, doznajemo, bačen na zadnje SDP-ovo mjesto u koaliciji SDP/HSS/HSU/Anton Dobra, a riječ je o 24. poziciji. Iza njega će tek biti jedan zasad nepoznati HSS-ovac.

Joško Šupe je, inače, bio najaktivniji vijećnik u Gradskom vijeću koji je u protekle četiri godine za govornicu izišao 140 puta, dok je odmah iza njega bio Ivan Rajić kojeg, također, nema na listi. Kako doznajemo, uvrijeđen se zahavalio stranci na ponuđenom 11. mjestu na listi, iako je za govornicom bio prilično aktivan. Naime, govorio je u četiri godine 120 puta.

– Lista nije modna pista – poručio je Rajić, kaže nam dobro obaviješten izvor, zahvalivši se na 11. poziciji. Također, taj izvor smatra kako će SDP debelo ‘popušiti’ te da će se njihov kandidat Josip Živković okititi ‘drvenom medaljom’ već u prvom krugu. Kampanja uopće nije postojala, a svi su se, veli, igrali skrivača, od toga tko će biti kandidat za gradonačelnika, njegovi zamjenici, pa do istupa renomiranih članova koji su odabir Dobre prozvali samovoljom Franka Vidovića.

SDP-ovu koalicijsku listu u Šibeniku će, dakle, predvoditi Živković, a odmah iza njega je Anton Dobra, potom Mia Matić koju je nedavno kritizirao stranački kolega Tonči Restović zbog izjave da su studentski domovi ostaci socijalizma. Na četvrtom mjestu je Ljubica Kardum iz HSU-a, a na petom mjestu Milorad Mišković Casper iz HSS-a. Tek na šestoj poziciji dolazi SDP-ovac, a riječ je o Josipu Belamariću. Od poznatijih SDP-ovaca još je Tonči Restović na 16. mjestu, čak osam mjesta dalje od Gorana Grguričina, za kojeg je HSS-a izborio osmo mjesto.

Što se tiče županije, gdje je SDP u koaliciji s HNS-om, HSS-om i HSU-om, Franko Vidović je nositelj liste, Marin Mikšić na drugoj poziciji, a Petar Mišura na trećoj. Krunoslav Mazalin iz HSU-a smjestio se na četvrto mjesto, dok je tek peto mjesto rezervirano za SDP i Anitu Jakšić, tajnicu županijske organizacije.

Izvori iz SDP-a nam govore, i dalje u anonimnosti, da je predizborna taktika, posebice za grad, promašena. Pribojavaju se čak i najcrnjeg scenarija, a to je da SDP u Gradskom vijeću ne uspije skupiti Klub vijećnika, za što su potrebna tri čovjeka.

Ponavljaju se, kažu, greške iz proteklih izbora, i to onih na nacionalnoj razini, prvenstveno Zorana Milanovića. Desničarenjem, odnosno dovođenjem Antona Dobre pokušali su ući u desni birački korpus, a svakodnevno gube svoje ljude koje ionako treba ‘tjerati’ na izbore.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.