Maja Šupe – sutkinja koja je presudom zgrozila javnost pa se okomila na novinare

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kad je već Županijski sud u Zadru omogućio Maji Šupe, sutkinji Općinskog suda u Šibeniku ‘popravni’, nakon što je zbog proceduralnih grešaka, u postupku koji je ona vodila tim smjerom, poništio njezinu presudu Tomislavu Horvatinčiću, u najmanju je ruku čudno što je ona na početku ponovljenog postupka imala snažnu potrebu braniti svoj lik i djelo na način da već u startu pokuša diskreditirati sve novinare i medijske kuće koji prate postupak i koji su do sada izvještavali javnost o njezinim odlukama kojima je, budimo iskreni, zgrozila javnost.

Prvo ročište ponovljenog suđenja Horvatinčiću u jednom je trenutku nalikovalo na izricanje presude Maje Šupe medijima i novinarima za koje je ustvrdila kako su izvještavali ‘neobjektivno i nestručno sa puno neistinitih činjenica’.

– Proizašlo je kao da se meni sudi, kao da sam ja optužena za nešto. A mislim da je upravo tome pogodovalo da mediji ne raspolažu s pravnim činjenicama, s pravnim terminima i da, unatoč tome što oni izvještavaju o suđenju, u biti nisu, moram tako kazati, nisu educirani da prenose kaznene rasprave. Jer zaista, tko želi na pravi objektivan način baviti se pravosuđem, mislim da treba najprije, dakle dragi novinari mislim na vas, trebate biti najprije educirani o materiji o kojoj iznosite mišljenje i stavove, a mislim da u stvari niste ni pozvani da vi ocjenjujete postupke, nego da samo vjerno prenosite što se događa na raspravi. Idemo ponovno u postupak. Vi radite svoj posao, a sudsko vijeće će svoj. O mom radu nećete odlučivati vi novinari nego Županijski sud, Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće. Vi novinari sigurno nećete ocjenjivati kvalitetu mog rada, a ako mislite pratiti kaznene rasprave, educirajte se, kazala je Šupe.

Treba li novinarima perfektno poznavanje kaznenog postupka i zakona da izvjeste javnost kako je Maja Šupe Tomislava Horvatinčića proglasila krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi i osudila ga na uvjetnu kaznu zatvora? Treba li hrvatskoj javnosti išta više od tih činjenica da se zgroze nad takvom presudom i postanu još čvršći u uvjerenju da u hrvatskom pravosuđu, kako bi rekli istočni susjedi, a mi takav izraz nemamo, ‘para vrti gdje burgija neće’?

Javnost nema pravo izreći presudu, ali nitko nam ne može oduzeti pravo prosuđivanja, propitivanja i zdravorazumskog zaključivanja. Ako se to sutkinji Maji Šupe ne sviđa i vjeruje kako nije odgovorna građanima neka se prisjeti zaglavlja svojih presuda koje donosi ‘u ime Republike Hrvatske’ i neka prihvati svoju javnu funkciju podložnu kritici javnosti. Za uvrede, klevete i osobnu štetu, koje je usput spomenula, sigurno dobro pozna proceduru utuživanja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.