Na Dan svjesnosti o Battenovoj bolesti Eva se, nakon tri operacije, vraća u Šibenik

Baš na današnji Dan svjesnosti o Battenovoj bolesti u Šibenik se iz Rima vraća Eva Rožajac, djevojčica koja je ujedinila mnoge u prikupljanju pomoći njezinoj obitelji kako bi jedan od roditelja mogao boraviti s njom na dugotrajnom liječenju u tamošnjoj pedijatrijskoj bolnici Bambino Gesù.

U zadnjih 50 dana boravka u Rimu Eva je prošla tri operacije i primila pet doza antibiotika. Jedna od tih operacija bila je nužna kako bi joj liječnici zbog infekcije uklonili Richam odnosno port kroz koji dobija terapiju i zamijenili ga novim.

batten

Battenova bolest je autosomni recesivni poremećaj što znači da se pojavljuje samo kada dijete naslijedi dvije kopije neispravnog gena, po jednu od svakog roditelja.

Posljedice ove rijetke bolesti su epileptični napadaji, progresivni gubitak motoričkih funkcija, vida i mentalnih sposobnosti. Konačno, osobe pogođene ovom bolesti postaju potpuno slijepe, vezane za krevet i bez sposobnosti komunikacije.

Eva je dobila priliku za besplatno liječenje u Rimu koje je pomoglo u vidnom poboljšanju općeg stanja i dalo nadu svima koji su pomogli i pomažu obitelji Rožajac.

eva0906

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.