NA GRADSKOM VIJEĆU: Gradonačelica Rimac najavila tešku godinu za grad Knin

Kninsko Gradsko vijeće usvojilo je danas rebalans ovogodišnjeg proračuna. Prihodi su rebalansom uvećani za 15,4 milijuna kuna, a riječ je o 7 milijuna kuna iz državnog proračuna za isplatu povrata poreza te o 8,3 milijuna kuna prenesenog manjka iz prethodnih godina.

Rebalans je tehničkog karaktera budući da je proračun trebalo uskladiti s brojnim nedavno usvojenim aktima na državnoj razini, objasnila je pročelnica za financije, gospodarstvo i EU fondove, Danijela Merša.

Očekuju nas puno ozbiljniji rebalansi

Puno ozbiljniji rebalansi tek nas očekuju, najavila je kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

– Nakon mini porezne reforme, a sudeći po projekcijama za prvo tromjesečje ove godine, bit će teško funkcionirati. Za sad neće biti otpuštanja djelatnika u gradskim ustanovama, no ovo će biti teška godina. Ovaj rebalans jest tehnički, ali čekaju nas puno ozbiljniji rebalansi – najavila je Rimac.

Pročelnica Merša je kazala kako se zbog mini porezne reforme očekuje manjak prihoda od poreza u visini od oko 3 milijuna kuna, piše Huknet.hr.

Viškom prihoda od 2,5 milijuna kuna pokriva se manjak iz prethodnih godina

Gradski vijećnici usvojili su i izvješće o izvršenju proračuna za 2014. godinu. Indeks izvršenja prihoda je 72,34 posto, a rashoda 85,40 posto. Prihodi od poreza i prireza na dohodak iznosili su 16,8 milijuna kuna te je indeks njihova izvršenja 86,55 posto.

Što se izvršenja proračuna za prošlu godinu tiče, najbitnije je da će se viškom prihoda u iznosu od 2,5 milijuna kuna pokriti manjak iz prethodnih godina.

Kninski parlament usvojio je i redovno polugodišnje izvješće o radu kninske gradonačelnice.

Hrvatske vode odugovlače s uređenjem Jelenine; Grad prijeti tužbom

U točki dnevnog reda koja se odnosila na izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u gradu u protekloj godini, vijećnik SDP-a Mirko Antunović pitao je što je s dovršetkom Jelenine ulice.

– Od Hrvatskih voda zatražili smo očitovanje o dovršetku aktivnosti na IPA projektu, a samim tim i dovršetku obnove Jelenine ulice. Prije tri mjeseca imali smo sastanak s direktorom Hrvatskih voda no unatoč požurnicama koje šaljemo, pisanog odgovora još nema. Angažirali smo i odvjetnika. Ako ne reagiraju, tužit ćemo ih – rezolutna je kninska gradonačelnica koja dodaje da će Hrvatske vode takvim ponašanjem naštetiti i Vladi.

– Uređaj za pročišćavanje i cijeli sustav trebaju biti u funkciji do 2016. godine. Ukoliko Hrvatske vode ne ispoštuju svoju obavezu, hrvatska Vlada će morati vratiti 60 posto sredstava Europskoj uniji – podsjetila je Rimac.

Osim izgradnje uređaja za pročišćavanje i dovršetka Jelenine, dovršetak IPA projekta uključuje i obnovu Gunjačinih skala te uklanjanje nedostataka u ulicama IV. i VII. Gardijske brigade te u Paližninoj ulici.

Hrvatske vode dužne obnoviti i most u Raškovićima

Na pitanje vijećnika SDSS-a Jove Jankelića što je s obnovom mosta u Raškovićima, kninska gradonačelnica odgovorila je kako će ponovno poslati požurnicu prema Hrvatskim vodama i da je to jedino što Grad može učiniti.

Vijećnik HDZ-a Robert Marić komentirao je dobiveni odgovor od kninske bolnice na njegovo pitanje – u kakvom je stanju ova kninska zdravstvena ustanova.

– Nisam zadovoljan odgovorom koji je neadekvatan i neakademski – konstatirao je Marić posebno izrazivši nezadovoljstvo što ga se u tom odgovoru upućuje na obraćanje Ministarstvu zdravlja.

U što će se potrošiti 25 milijuna eura iz europskih fondova

Vijećnik HDZ-a Ivan Uzun tražio je više informacija o Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije grada Knina po kojem će Knin iz europskih fondova dobiti 25 milijuna eura.

Kninska gradonačelnica je najavlila kako će za desetak dana biti predstavljanje programa te kako Grad ima 90 dana za izradu intervencijskog plana dodavši da je sa svojim suradnicima otvorena za sugestije. Otkrila je i neke od ideja kako utrošiti tih 25 milijuna eura.

– Prije svega, obnovit ćemo staru jezgru i tvrđavu. Što se tiče stare jezgre, otkupit ćemo 20 objekata koje ćemo potpuno obnoviti, a u dva će biti otvoreni hosteli. Fasade ostalih objekata u Zvonimirovoj bit će moguće obnoviti uz 80-postotno financiranje Fonda za energetsku učinkovitost. Obnovit će se i oko dvije tisuće stepenica u starom dijelu grada kao i javna rasvjeta. Što se tvrđave tiče, uredit će se sjeverni dio uključujući obnovu i stavljanje u funkciju četiri nova objekta, uredit će se četiri nove terase za ugostiteljske objekte, izradit će se ljetna pozornica te osvijetliti cijela tvrđava. Uredit će se i 12 kilometara šetnice uz Krku, a veliki projekt bit će i gradnja Inovacijskog središta kninskog Veleučilišta – referirala je gradonačelnica Grada Knina.

Rimac je također izvijestila kako iznos od 25 milijuna eura nije fiksan te može biti veći ili manji, ovisno o opravdanosti projekta. Provedba cijelog programa odnosno prvi građevinski radovi, navijestila je gradonačelnica, trebali bi započeti za godinu dana.

 

IZVOR(tekst i foto): Huknet.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.