Tradicija

Na Krapnju i ove godine regata u ženskom veslanjuFoto: Arhiva

Ususret Gospi od Anđela, i ove će se godine na Krapnju održati tradicionalno veslanje u gajetama. Manifestacija je to koja prikazuje tradiciju otoka Krapnja i način života Krapljanki.

– Kao i svaku tradiciju, i ovu je bitno održavati, te je s ponosom prezentirati turistima i posjetiteljima. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite 1.kolovoza na otoku Krapanju
Utrka žena počinje u 20 sati, a nakon utrke pobjednike očekuje dodjela nagrada, zakuska za posjetitelje, te nastup KUD-a ‘Spužvar’ i Klapa Brodarica Šibenik – poručuju iz Turističke zajednice Krapanj-Brodarica.

Krapanj  je najniži naseljeni otok, poznat je po spugama i ronilaštvu, no težak život krapanjskih žena koje su svojim  radom uzdržavale polja, vrtle, kuću i obitelj poznat je samo Krapljanima. Upravo se ovom regatim želi skrenuti pozornost  šire  javnosti  na Krapanjku, ženu  koja se ustajala u dva sata u jutro, brodima na vesla veslala do polja u Jadrtovcu, Grebaštici, Donjem polju, tamo radila, veslala nazad kući gdje su je čekala djeca, kućni poslovi, vrt…Krapljani su odlazili na spuge u leutima na vesla i idra od Brijuna do Mljeta. To je bilo izuzetno naporno i opasno, mnogi se nikada nisu na žalost ni vratili. Upravo svjesne tog  teškog i opasnog posla krapanjske  žene su svoje  muževe, očeve, braću oslobađale teških poslova ukazujući im time svoje poštovanje, uvažavanje, ljubav.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.