Na VUŠ-u održano predavanje na temu budućnosti EU, profesor Ljubo Runjić predstavio knjigu

Danas je na Veleučilištu u Šibeniku voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević, održao predavanje na temu ‘Budućnost Europske unije; Mogućnost i izazovi’. Uvodnu riječ održao je viši predavač VUŠ-a, Ljubo Runjić koji je tom prigodom predstavio svoju knjigu ‘Međunarodnopravni subjektivitet međunarodnih organizama’ u izdanju šibenskog Veleučilišta. Prvi je put da je upravo ova tematika, u obliku cjelovite sudije, obrađena u hrvatskoj pravnoj znanosti, dok su u stranoj literaturi pojedinačno obrađeni samo neki njezini aspekti.

vus ljubo runjic predavanje (2)

Runjić se posebno osvrnuo na pravnu prirodu jedne supranacionalne međunarodne organizacije u svijetu-Europske unije, te moguće pravce njenog daljnjeg razvitka.

-U slučaju prevladavanja supranacionalnih tendencija, jedan od mogućih smjerova razvitka može ići prema još čvršćem povezivanju i integriranju, a samim time i prerastanju u rugačiji entitet –konfederaciju ili federaciju.  S druge strane, u slučaju prevladavanja međuvladinih tendencija, moguće je da razvoj EU krene u suprotnom smjeru, odnosno dezintegraciji te konačnom nestanku, kazao je Runjić te naglasio kako budućnost Europske unije ovisi o njenoj sposobnosti da odgovori na moderne izazove kao što su međunarodni terorizam te ekonomske krize.

vus ljubo runjic predavanje (4)

Branko Baričević nazočnim je studentima i profesorima približio rad EU, a posebno Komisije čiji je i predstavnik. Kroz izlaganje studenti su saznali nešto više o povijesti EU, razlozima osnivanja, ciljevima, unutarnjoj organizaciji, te prednostima koje EU pruža državama članicama i građanima. Baričević je ujedno predstavio Bijelu knjigu Europske komisije koja sadrži pet mogućih scenarija budućnosti i razvoja Europske unije.vus ljubo runjic predavanje (6)

vus ljubo runjic predavanje (5) vus ljubo runjic predavanje (1) vus ljubo runjic predavanje (3) vus ljubo runjic predavanje (7)

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.