Nakon strojeva dolaze turisti: Sljedeće sezone tvrđava sv. Nikole bit će otvorena za posjete

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Na ulazu u tvrđavu svetog Nikole radnici dubrovačke tvrtke Tonikom saniraju mulo i pristupnu rampu, a s druge strane u tijeku su popravci ograde te zaštita ventilacijskih i topovskih otvora kako bi turisti i posjetitelji drugog šibenskog UNESCO-vog bisera mogli sljedeće sezone na tvrđavu doći s morske strane.

– Trenutačno su na tvrđavi svetog Nikole otvorena dva gradilišta. Sanaciju mula i pristupne rampe na ulazu u tvrđavu financira Šibensko-kninska županija sa 1,23 milijuna kuna, a radovi su počeli na ljeto. Također, Ministarstvo kulture od studenog provodi projekt sigurnosti kako bi se zaštitili ventilacijski i topovski otvori i popravile ograde – doznajemo od Anite Babačić Ajduk, ravnateljice županijske Javne ustanove Priroda.

Sanja Slavica Matešić, koordinatorica radova na tvrđavi iz Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove, izjavila je kako su radovi na sanaciji pristaništa i pristupne rampe pri kraju, no otkriva kako je bilo dosta problema.

– Kod sanacije se podiglo pristanište i mijenjala se oplata bočno i s gornje strane, a izrađena je kompletno nova pristupna rampa. Radovi bi trebali biti gotovi do 15., odnosno 20. prosinca, a tijekom radova bilo je dosta problema, posebice kod izbora kamena koji smo trebali prilagoditi UNESCO-vom spomeniku. Sve je rađeno pod budnim okom Konzervatorskog odjela u Šibeniku i glavnim konzervatorima iz Ministarstva kulture, koje će nas pratiti do kraja obnove – kazala je Slavica Matešić.

PXL_061218_22918524

Nužni su to radovi, zajedno s radovima na sigurnosti tvrđave, kako bi tvrđava s morske strane konačno mogla biti otvorena za posjete.

– Sanacijom pristaništa i drvene rampe, zajedno s projektom sigurnosti, osigurat ćemo siguran pristup tvrđavi morskim putem za sljedeću sezonu. Paralelno se radi i kompletna projektna dokumentacija za sanaciju cijele tvrđave. Kopneni ulaz još nemamo, unatoč brojnim provedenim istraživanjima u potrazi za njim, a on je nužan za budućnost, stoga ćemo kroz EU projekt razviti tri rješenja za kopneni ulaz koja u konačnici trebaju proći sva odobrenja UNESCO-a – najavljuje županijska koordinatorica radova na tvrđavi.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.