Nastavlja se podrška Društvu Juraj Dalmatinac za sustav ‘osobnih karata’ građevina u šibenskoj jezgri

Brojne institucije te osobe iz javnog života podržavaju projekt Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac ‘Informacijski sustav kulturno-povijesne cjeline Šibenika’. Riječ je o projektu kojim bi svaka od oko dvije tisuće građevina u zaštićenoj šibenskoj gradskoj jezgri  trebala imati svoju javno dostupnu ‘osobnu kartu’ sa svim bitnim podacima, fotografijama, te smjernicama za obnovu.

Pisma podrške projektu, na kojem Društvo u suradnji s Društvom arhitekata Šibenik i u skladu sa smjernicama i preporukama Konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture radi već dulje vrijeme, poslali Ministarstvo kulture RH, Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu, Arhitektonski fakultet Zagreb, Geodetski fakultet Zagreb i tvrtka SPAN d.o.o. Zagreb

Još ranije, svoju su podršku dali u Zakladi Adris, koji su ovaj projekt i financijski podržali izabravši ga na natječaju među brojnim prijavljenim projektima koji se odnose na kulturnu baštinu.

jd

 

Inače, da će ovaj svojevrsni pionirski projekt u Hrvatskoj naići na šire odobravanje i potporu stručne javnosti bilo je jasno još prošle godine u prosincu, kada je u Zagrebu u Europskom domu održan okrugli stol na kojemu je predstavljena njegova temeljna zamisao i zadaća. Već tada su podršku dali predstavnici Arhitektonskog fakulteta – Boris Ileković, Dina Vulin Ileković i Mia Roth-Čerina,  Ministarstva kulture -Tomislav Petrinec, Davor Trupković i Ivica Poljičak, Robert Župan s Geodetskog fakulteta, Gojko Bežovan iz Zaklade Adris, te informatičke tvrtke Microsoft.

– Zaštita i očuvanje kulturne baštine u širem smislu, te stvaranje okvira za što bržu, efikasniju i efektivniju obnovu građevinske baštine ili revitalizaciju iste, kao i povećanje vidljivosti svih segmenata kulturno povijesne cjeline Šibenika uz stvaranje potpuno transparentne i javno dostupne pripadajuće digitalizirane građe stručnoj i široj javnosti predstavlja nepobitne koristi koje proizlaze iz projekta Informacijski sustav kulturno povijesne cjeline Šibenika,  piše među ostalim u pismi pismu podrške europarlamentarke Ivane Maletić.

U realizaciji projekta u Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac očekuju pomoć i drugih mjerodavnih institucija i ustanova, lokalne i državne vlasti, te drugih gospodarskih i drugih subjekata zainteresirani za ‘uvođenje reda’ u šibensku povijesnu gradsku jezgru, najvrjedniji resurs kojim Šibenik raspolaže.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.